bodemplaat...

De bodemplaat wordt vastgeschroefd op de drempel, terwijl de eerste lange zijplank al klaar ligt om voorzien te worden van profieltjes – die zijn uit de oude kast geschroefd, en worden nu weer in de nieuwe herbruikt. Doordat de vloer verzakt was zijn de eerste paar planken helaas een centimeter te kort, en moet de exacte plaats van de profieltjes even opnieuw worden vastgesteld.

plint

Jip zaagt tussendoor de plint weg onder de vensterbank, want hoewel de kast daar wel doorloopt, geldt dat niet voor de achterwand, en komt de bodemplaat hier dus tegen de muur aan. De plint is net even hoger dan de bodemplaat, dus die moet er alsnog uit hier, terwijl hij links gewoon achter de achterwand kon verdwijnen. Links van hem zie je de plank staan die de rechterkant van de kast vormt en die links in het raamkozijn komt, en die daarom speciaal op maat gezaagd moest worden. Hij komt op de bodemplaat te staan.

waterpas

Om de plankjes straks mooi waterpas in de kast te krijgen worden de lange planken naast elkaar op de grond gelegd en worden de profieltjes in één lijn vastgeschroefd.

vensterbank

Als je met zijn drieën tegelijk bezig bent kun je ondertussen ook de vensterbank mooi op maat zagen (het rechterachterhoekje moest er nog uit), net als de ingewikkelde raamkozijnplank die de grote kast aan de rechterkant afsluit. Beide zitten er hier in.

profieltjes schroeven

Jip en Rik schroeven langs een lange rechte lat de profieltjes op twee planken vast.

electrische schroevendraaier

Om het allemaal wat sneller te laten gaan heb ik er toch maar een extra elektrische schroevendraaier bijgekocht, met meteen ook maar een magnetische bitjeshouder, want dat bespaart je een heleboel ergernis als je in rare hoeken staat te schroeven. En dan nog zijn er plekken waar je met geen enkele schroevendraaier meer bij blijkt te kunnen. Tactisch opereren dus, en goed kijken waar je begint met het in elkaar schroeven van je kast. Een goed hulpstuk als een “om-de-hoek-schroevendraaier” is eigenlijk onmisbaar, maar die van mij begeeft het steeds helaas.

de eerste vakken

De eerste vakken zitten erin – je kunt nu goed zien dat er helemaal bovenaan een kier zit, ontstaan doordat de planken te kort bleken te zijn doordat de vloer verzakt was. Dat corrigeer ik later weer met strookjes afval en wat plamuur. Na het verven zie je daar niets meer van. Aan de strook licht die langs de acherwand valt kun je zien hoe de muur golft. Er is niets recht in ons huis.

let op de profieltjes

Aan de profieltjes kun je zien waar hier de kast gaat versmallen – het bovenste deel wordt cd-kast, het onderste deel wordt benut voor tv, platenspeler en andere apparatuur.. Als je heel goed kijkt kun je zien dat de meest linkse lange plank iets smaller is dan de andere lange planken en dat de plankjes daar iets uitsteken. Die worden later bijgezaagd.

meer hulp

Hier kwam het erop aan, want dit grote vak, waar de tv komt, moest precies kloppen: de beugel zat immers al op zijn plek. Maar het meetwerk was goed gegaan, en alles klopte perfect. De kast wordt op verschillende plaatsen ook aan de muur (of liever gezegd: de achterwand) verankerd, zodat doorzakken niet snel meer kan gebeuren.

schroeven

Je moet steeds vooruit denken, en de profieltjes voor de volgende planken al klaar hebben voor je een plank vast kunt schroeven. En we moesten steeds weer zaken bijstellen, omdat er toch wat rekenfoutjes waren gemaakt, waardoor er bijvoorbeeld vakjes van plaats moesten wisselen. Hier zie je bijvoorbeeld hoe de bodemplaat een subtiele bocht inzet. Het tv-vak had eigenlijk moeten eindigen waar de bocht begint, maar nu gaat hij mee met de bocht. Dat betekent dat er precies op de plek van de hoek een plankje voor een kleiner vak geplaatst werd dat eigenlijk iets meer naar links gepland stond. Eerlijk gezegd is dit het leuke van het bouwen van zo’n kast – dat je onderweg al improviserend en bijstellend toch je ideale kast probeert te creëren.

oeps...

Bijna fout… een gat voor de snoeren, in het vakje voor de cd-speler.

de oude kast...

En tussen de bedrijven door werd deze enorme zak buiten gevuld met de resten van de oude kast. Een groot deel moest ook nog even op maat gezaagd worden omdat het anders niet in de zak zou passen. Honderd en tien euro aan afval. Tja. Op maandag werd hij wel meteen keurig opgehaald en afgevoerd.