roodharigen...

improv everywhere

We hebben het hier al eerder gehad over practical jokes (zie de links hieronder), maar er zijn vroeger nooit zulke massale practical jokes uitgehaald als tegenwoordig via internet en mobiele telefoonnetwerken mogelijk is. ImprovEverywhere opereert vanuit New York, en heeft daar onder meer in de metro al een groot aantal fantastische grappen uitgehaald, die uitblinken in wat je op zijn Amerikaans "good clean fun" zou kunnen noemen - grappen waarbij niemand de dupe wordt of belachelijk wordt gemaakt. Je creëert gewoon met een aantal mensen een verwarrende situatie die een aantal andere mensen een goed humeur bezorgt. En in veel gevallen zullen de verhalen over die gebeurtenissen lang doorverteld worden.

Een paar voorbeelden: toen de bedenker en oprichter van ImprovEverywhere, Charlie Todd, doorkreeg dat hij zo langzaamaan een behoorlijk grote groep mensen kon mobiliseren organiseerde hij een metrorit met allemaal roodharigen, die in één keer in één metrowagon gingen zitten en staan. Dat leverde al een redelijk hilarische situatie op, maar toen een jaar later een grote groep identieke tweelingen gemobiliseerd kon worden werd het nog veel leuker. De tweelingen namen gespiegeld plaats in een metrostel, en je kunt in het filmpje dat gemaakt werd ook zien hoe de reacties waren.

Zo heeft verder een groep "agents", zoals de deelnemers zich noemen, een beginnend bandje de absolute avond van hun leven bezorgd door hun eerste cd volledig van buiten te leren en vervolgens naar een kroegoptreden te gaan. De zaak was vrijwel leeg tot de agents met zijn veertigen binnenkwamen, en de band wist niet wat ze overkwam toen iedereen begon te dansen en mee te zingen en zelfs te stagediven. Ze hadden het optreden van hun leven.

Soms zijn de grappen wat kleinschaliger, zoals de "romantische taxigrap", waarbij iemand in een taxi stapt, tegen de taxichauffeur een verhaal vertelt dat hij de vorige avond een meisje had ontmoet dat hij die middag weer zou ontmoeten, maar dat hij het servetje met het ontmoetingsadres was kwijtgeraakt, en dat hij nu door de stad zwierf in de hoop haar weer tegen te komen. Toen stapte een klant in (ook een agent) die niets zei en zich liet afzetten op een hoek waar een meisje klaar stond, die eenmaal in de taxi begon te vertellen dat ze gisteren zo'n leuke jongen had ontmoet, en dat ze een uur op hem had staan wachten maar dat hij niet was komen opdagen. De taxichauffeur reageerde meteen enthousiast, reed  als een gek terug naar de eerste jongen, waar hij toeterend en uit het raam schreeuwend "ik heb je meisje achterin de auto" op hem afreed. Die taxichauffeur had een geweldige dag, terwijl hij nooit heeft geweten dat de hele scene speciaal voor hem in elkaar gestoken was.

De eerste grote grap was "Frozen Grand Central", waarbij op een drukke zaterdagochtend zo'n tweehonderd leden vijf minuten lang tegelijkertijd doodstil "bevroren" in de grote hal van het grootste New Yorkse treinstation. Schitterend om te zien, zeer verrassend voor de toevallige voorbijganger en zo te zien ook erg leuk om aan mee te doen.

Kijk voor meer grappen op de website van ImprovEverywhere.

 

 

 

 

metro met gespiegelde tweelingen...

meer identieke tweelingen...

frozen grand central....

no pants subway...

terug naar de startpagina van moors magazine