vrolijk in drie en een halve maand

vrolijk in 3½ maand

Een mens wordt vaak vrolijk van kleine dingetjes - een mandarijntje in één keer pellen zonder dat de schil scheurt bijvoorbeeld, of door verse krakende sneeuw lopen. En soms kun je je al verkneukelen door dingen te bedenken die je zou kunnen gaan doen. Zo loopt er door Groningen een lange busbaan waar op geregelde plaatsen het woord BUS in grote witte letters op het asfalt staat. Ik ben nog steeds van plan een keer midden in de nacht met een emmer witte verf en een grote kwast daar woorden aan toe te voegen, zodat er nergens meer alleen maar BUS staat, maar altijd een woord waar BUS onderdeel van uitmaakt - dus peperbus, kubus, gribus, buste, maar ook Buster Keaton en Combustication. Alleen al het maken van dat lijstje bezorgde me al een hoop voorpret.

Vrolijk in 3½ maand is een klein gebonden boekje dat helemaal vol staat met dat soort opdrachtjes. Als je precies doet wat er in dat boekje staat kun je drie en een halve maand lang elke dag lang iets onverwachts gaan doen waar je vrolijk van wordt. De opdracht met de stoplchten sprak mij onmiddellijk aan uiteraard. Al kun je daar met pictogrammen van rare bekkies veel meer efect bereiken, denk ik.

Het is uiteraard niet de bedoeling dat je elke opdracht ook daadwerkelijk uitvoert, al zitten er behoorlijk wat bij waar je, denk ik, ook echt een stuk vrolijker van zou worden. Voorbeeld: "koop een doos met tweedehands lp's en een platenspeler (als je die nog niet hebt". Dat is de perfecte manier om je te laten verrassen. Ik koop wel eens een stapeltje onbekende oude singles in de rommelmarkt en ga dan zowel de a- als de b-kantjes draaien. Dat levert vaak verrassend leuke muziek op die je anders nooit had gehoord.

Maar het leuke van dit boekje is eigenlijk dat je alleen al van het lezen van de opdrachten en het turven (nee, deze valt af - durf ik toch nooit) een goed humeur krijgt. Je schiet geheid een paar keer in de lach en je wordt ook geheid een paar keer aan het denken gezet ("waarom niet? - gaan we proberen!"). Leuk boekje dus, ook om cadeau te geven.

stel jezelf voor...

elke dag een opdracht...

het opvrolijken van stoplichten...

regel een grote doos...

terug naar de startpagina van moors magazine