holly village

Holly Village werd gebouwd in 1865, ongeveer vijftig jaar na het eerste tuindorp van John Nash, bij Bristol, in 1811. De filantrope Angela Georgina Burdett-Coutts liet haar favoriete architect, Henri Darbishire, twaalf huizen bouwen op een stuk terrein dat bij Holly Lodge hoorde, de plattelandsvilla van haar grootvader. De twaalf huizen liggen om een grote gezamenlijke tuin heen, waar alleen de bewoners gebruik van konden maken. Het is een van de eerste “gated communities” en de bewoners kochten hun huizen in 1921 aan.

 

boundary street estate

Boundary Street Estate – Calvert Avenue gezien vanaf de verhoogde tuin bij Albert Circus. Dit was het eerste huizenproject dat werd ontworpen door de architectenafdeling van de London County Council (LCC), die in 1888 was ingesteld. Owen Fleming had op zijn zesentwintigste de leiding over het project, met Thomas Charlton en Robert Robinson als zijn hoofdassistenten. Het gebied was een echte achterbuurt waar 5700 mensen woonden die allemaal zouden moeten verhuizen. Een hele operatie dus. Uiteindelijk werden er meer dan duizend woonplekken gecreëerd rond een centraal park, Boundary Gardens. Alles in Arts en Crafts-stijl

 

millbank estate

De Millbank Estate, ontworden door Reginald Milton Taylor, was het tweede grote project dat werd uitgevoerd door de architectenafdeling van de London County Council. Taylor was verantwoordelijk voor de lay-out van de estate en voor de meeste blokken sociale woningbouw. Er werd gebouwd op het terrein van een voormalige gevangenis, en ook de Tate Gallery werd op deze dure grond gebouwd. Sloppenwijkenbewoners kwamen hier terecht in deze hoogwaardige arbeiderswoningen. Vijftien blokken van vijf verdiepingen hoog konden 4430 mensen huisvesten.

 


© Tjerk Ruimschotel 2021 DOM Publishers