chandigarh redux - foto's van werner feiersinger
© Photographs by Werner Feiersinger, from Chandagarh Redux, Scheidegger & Spiess 2015
Chandigarh was de droom van elke architect – India werd in 1947 onafhankelijk en scheidde zich af van Pakistan, en Chandigarh werd de hoofdstad van de nieuwe staat Oost Punjab. Net als in Brazilië werd er een compleet nieuwe stad gebouwd, onder leiding van Le Corbusier, en Chandigarh werd wereldwijd bekend als een modelstad. In de jaren vijftig legde de Zwitserse fotograaf Ernst Scheidegger de eerste stadia vast van Punjab’s monumentale prestatie om een stad vanuit het niets op te bouwen.
Zestig jaar later laat Chandigarh Redux de stand van zaken zien door de ogen van fotograaf Werner Feiersinger. Dat levert op momenten komische situaties op als bijvoorbeeld blijkt dat een van de gebouwen van Le Corbusier gebruikt wordt om een legertent in op te zetten, maar hij laat ook het langzame verval zien. de betonrot, de moderne stadsruïnes die op sommige plekken al zijn ontstaan.
Opmerkelijk genoeg kreeg hij het voor elkaar in het overbevolkte India de stad te fotograferen alsof er vrijwel geen mensen wonen – die zijn op de foto’s vrijwel nergens te zien. Dat betekent dat de aandacht volledig naar de architectuur van Le Corbusier, Pierre Jeanneret, Jane B Drew en E Maxwell Fry gaat – alsof het beeldhouwwerken zijn worden de gebouwen gefotografeerd.
Dat geeft toch een wat vreemde bijsmaak, want je krijgt niet het gevoel dat je naar een levende stad kijkt, en op de momenten dat je de aanwezigheid van mensen bespeurt lijkt het er sterk op dat ze de architectuur op de koop toe nemen. Chandigarh voelt vreemd aan, als een stad die niet Indiaas is, maar opgedrongen werd, en die nu door de natuur en door de mensen enigszins bijgesnoeid en aangepast is.
Chandigarh Redux is daardoor een vreemd boek geworden, want de fotograaf lijkt een bewonderaar van Le Corbusier en de architectuur van Chandigarh, maar ook hij kan het niet mooier maken dan het is. Chandigarh lijkt me een stad die een droom is voor architecten, maar een nachtmerrie voor de mensen die er moeten wonen. Een tekentafelstad na zestig jaar, dat is bijzonder intrigerend, maar het blijft veelzeggend dat de mensen op de foto’s in het hele boek (414 pagina’s) met twee handen te tellen zijn.
- Werner Feiersinger – Chandigarh Redux – Scheidegger & Spiess – ISBN 978-3-85881-762-4
- Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: Chandigarh Redux