
bruggen - christian menn

Nanin- en Cascellabruggen, Mesocco, Zwitserland, 1966-1968

Valserrhein brug tussen Uors en Surcasti, Zwitserland, 1962, een symmetrische brug.

Ganter brug bij Ried-Brig, Zwitserland, 1977-1980

Sunniberg brug, Klosters, Zwitserland, 1996-1998
Bridges/Brücken is een indrukwekkend boek met een overzicht van de bruggen die de Zwitserse bruggenbouwer Chistian Menn in zijn leven gebouwd heeft, en dat zijn er nogal wat. Het mooie van Menn is dat hij ook bijzonder eerlijk praat over zijn loopbaan en over het bouwen van bruggen – hij vertelt onder meer welke brug hij als zijn absolute mislukking beschouwt en dat hij een omweg maakt als hij in de buurt moet zijn om te vermijden dat hij hem nog een keer te zien krijgt.
Menn is een Zwitserse bruggenbouwer, en dat betekent dat hij min of meer gespecialiseerd is in bruggen in de bergen, en dus ook bruggen die zijn voorbereid op hevige weersomstandigheden. In het boek krijg je niet alleen foto’s te zien van alle bruggen, je krijgt, als het maar even kan, foto’s van de bouw van de brug, je krijgt bouwtekeningen, uitleg over de constructie en waarom er gekozen is voor bepaalde oplossingen enzovoorts. Menn legt ook uit waar hij de fout in ging (een brug die hij te mooi wou maken, met een fraaie bocht, en die achteraf te veel sneeuw bleek te pakken bijvoorbeeld). Dat alleen al maakt het een buitengewoon fascinerend boek.
Maar Menn maakte niet alleen bruggen in de bergen, hij ontwierp en bouwde ook bruggen in Amerikaanse binnensteden, bruggen die weer aan geheel andere eisen moesten voldoen. Hij vertelt er boeiend over. Menn is een bruggenbouwer die vindt dat de schoonheid van een brug bijna vanzelf komt als de rest, waar het echt om draait, maar goed zit – de constructie, de meest praktische oplossing, enzovoorts – dat je daarbij ook nog streeft naar elegantie spreekt voor hem vanzelf, maar heeft geen voorrang.
Het resultaat van zijn verhalen is dat je veel beter naar al die foto’s gaat kijken, en dat je dan bij die brug die hij zelf als mislukt beschouwt inderdaad ziet dat het ook nog eens een lomp en lelijk exemplaar is, in vergelijking met zijn andere bruggen. Een top-bruggenbouwer die ongegeneerd en zonder terughoudendheid vertelt over zijn werk, dat is bijzonder, en het lijkt me voor ingenieurs en aspirant-bruggenbouwers dan ook een buitengewoon leerzaam boek.
Maar laat dat je vooral niet afschrikken, want het mooie van de verhalen van Menn is juist dat ze ook voor de geïnteresseerde leek heel goed te volgen zijn. Je gaat in ieder geval anders naar bruggen kijken als je gelezen hebt hoeveel er bij het ontwerp komt kijken, en hoeveel er mis kan gaan.
En dan zijn er de zevenentwintig bruggen van Menn waar uitgebreid bij stilgestaan wordt, met grote foto’s van elke brug, verhalen, technische informatie, tekeningen, ontstaansgeschiedenis enzovoorts. Fascinerende lectuur. En adembenemende foto’s. We laten er hier maar een paar zien van bruggen in Zwitserland, niet eens de mooiste foto’s. Ik heb hoogtevrees, dus bij de meeste van die bruggen zal ik ver uit de buurt blijven, maar het is mooi om ze zo in een boek te kunnen bewonderen.
- Christian Menn – Brücken / Bridges – Scheidegger & Spiess – ISBN 978-3-85881-455-5
- Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: Christian Menn – Bridges/Brücken