
klaus zwerger graandroogrekken cultuur en typologie van houten gebouwen in europa en oost azië
Tegenwoordig zie je op velden wel grote plastic rollen liggen waar graan en gras in ligt te drogen – de techniek lijkt geen grenzen te kennen. Nog niet zo heel lang geleden werd het graan ook in Nederland nog in hooischuren gelegd om te drogen, en iedereen die wel eens op het platteland kwam kent de hooibergen, de vier palen met het verstelbare strooien dak waaronder hooi lag te drogen.
Klaus Zwerger heeft een passie voor houten gebouwen. Hij maakte al eerder een fraai en zeer uitgebreid boek Wood and Wood Joints, over geheel houten constructies in Europa, Japan en China. Dat was al een verbluffend boek, omdat je daar een magnifiek overzicht kreeg van eeuwenoud vakmanschap en van constructies die je niet voor mogelijk had gehouden.
Nu is er een vervolgboek dat zich toespitst op een onverwacht deelgebied – droogrekken. Houten droogrekken, wel te verstaan. Zwerger levert met dit tweede boek weer een verbluffend staaltje geschiedschrijving, want hij schrijft niet alleen de geschiedenis van agrarische gemeenschappen die hun granen te drogen legden over de hele wereld, hij laat ook zien hoe doordacht en geraffineerd die bouwsels waren, en hoe mooi meestal ook.
Om te beginnen moest zo’n droogrek natuurlijk functioneel en efficiënt zijn, stevig genoeg, en geschikt voor de plek waar hij nodig was. Dan blijkt dat die eisen er bijna als vanzelf voor zorgen dat er een verfijnd, fraai houten bouwsel komt te staan van een onweerstaanbare schoonheid. Ik kan het niet anders zeggen. Ik kan, na het lezen en bekijken van dit boek, niet alleen begrijpen waarom Zwerger zo bevlogen de geschiedenis van het droogrek is gaan onderzoeken, ik ben al net zo enthousiast geworden als hij zelf is.
De schitterende foto’s die Zwerger op zijn ontdekkingsreizen naar alle overgebleven gebouwen maakte zijn hier in duotone afgedrukt, en worden aangevuld met tekeningen en uitgebreide beschrijvingen. Een boek om eindeloos in te blijven bladeren en lezen.
- Klaus Zwerger – Cereal Drying Racks – Culture and Typolgy of Wood Buildings in Europe and East Asia – Birkhäuser – ISBN 9783035619300
- Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: Cereal Drying Racks

De huizen van Tibetaanse boeren worden tot op zeer grote hoogten gebouwd, in De’erba in Sichuan (China). De enige openingen in de muur zitten achter de balkon-achtige droogrekken op de allerhoogste verdiepingen.

Tabaksschuur in Wilhering in Oostenrijk.

Je kunt je bijna niet voorstellen hoeveel rijstvelden er nodig zijn om al deze droogrekken te vullen in Zhanli in China.

Deze enorme droogrekken worden eerst op de grond klaargemaakt en dan met behulp van heel veel buren overeind gezet. Bij het rek rechtsonder is iets misgegaan, want hoewel het er elegant uitziet met dat swingende dak, is er in de constructie iets fundamenteel fout gegaan, waardoor dit rek geen zware last meer kan dragen.
© Klaus Zwerger 2020 Birkhäuser Verlag