
het onontkoombare eigen karakter van steden - the inevitable specificity of cities - napels, de nijlvallei, belgrado, nairobi, hong kong, de canarische eilanden, beiroet, casablanca

Natuur als de achtergrond van de stad: The Peak, Honk Kong Eiland

Stad op rotsen – een groot deel van de oppervlakte van Hong Kong is heuvelachtig, moeilijk bebouwbaar gebied, dus de stad is gebouwd in het platte dal, op de rotsgrond daar.

Als contrast Beiroet – Cheikh el Ghabi Street in Karm el Zeitoun, oost Beiroet.
The Inevitable Specificity of Cities kun je vertalen als “het onontkoombare, of onvermijdelijke eigen karakter van steden”. Ondanks alle verhalen over de homogeniteit die wereldsteden bedreigt – overal vind je tegenwoordig MacDonalds en dezelfde koffiezaakjes – blijkt dat steden toch altijd en overal hun specifieke eigen karakter hebben en houden.
Dat heeft voor een deel te maken met de plek waar ze zijn ontstaan – Napels dat rond en voor een deel op de vulkaan Vesuvius is gebouwd, Hong Kong dat op rotsen is gebouwd en dankzij ruimtegebrek extreem de hoogte in ging, de Vallei van de Nijl met zijn eigen specifieke problemen, Tenerife en het massatoerisme, enzovoorts.
ETH Studio Basel doet al heel lang onderzoek naar steden en stedelijke gebieden, en heeft in dit boek een aantal “case studies” samengebracht. Door de grote diversiteit van de steden en stedelijke gebieden die hier gepresenteerd worden wordt de stelling die in de titel geponeerd wordt meteen stevig onderbouwd.
Het is absoluut niet de bedoeling van het boek steden te romantiseren, maar vooral om duidelijk te maken dat globale ontwikkelingen het eigen karakter van een stad zeker niet in de weg hoeven te zitten. De verschillen tussen steden lijken zelfs niet gladgestreken te worden door de globalisatie, ze lijken eerder te worden vergroot.
De ideale, geplande stad blijkt uiteindelijk waarschijnlijk toch niet te bestaan – of je moet juist vinden dat de zelfredzaamheid en de lichte chaos van een wereldstad, waar die ideale, geplande stad uit elkaar valt, dichter bij de ideale stad komt. Iedere stad lijkt op zijn eigen manier informeel zijn zaakjes te kunnen regelen, en daar zijn eigen karakter voor een deel aan te ontlenen – een fascinerend proces.
Dir boek richt zich vooral op datgene waarin steden van elkaar verschillen, en dat maakt het een buitengewoon interessant boek. Foto’s, teksten, tekeningen, achtergrondinformatie, en een uitstekende introductie van Jacques Herzog en Pierre de Meuron getiteld How do cities differ?
Het is vooral verbazingwekkend om te zien hoe extreem verschillend de acht steden zijn, en dan zeggen de samenstellers er nog bij dat ze Basel (hun uitvalsbasis) maar even hebben overgeslagen, en dat Parijs er eigenlijk ook bij had gemoeten, en dat de rij voorbeelden met vele andere steden had kunnen worden aangevuld. Dat geloven we zonder meer, maar dit boek geeft al een overtuigend beeld van acht totaal verschillende steden met een volstrekt eigen karakter.
- The Inevitable Specificity of Cities – Edited by ETH Studio Basel – Lars Müller Publishers – ISBN 9783037783740
- Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: The Inevitable Specificity of Cities