
moskou bespioneren een gevleugelde architectuurgids - spying on moscow

Theater van het Rode Leger, van bovenaf. Eerst krijg je het gebouw zo te zien, van bovenaf, met de basisinformatie.

Vervolgens krijg je op de volgende pagina’s het gebouw nog twee keer te zien vanuit verschillende standpunten.

Van bovenaf denk je dat de Moskouse Managementschool Skolkowo bestaat uit een paar gebouwen op een rond veld. Maar dan volgen de andere standpunten:

en dan blijkt het er allemaal nog wat spectaculairder uit te zien dan van bovenaf leek…

en als je beneden staat ziet het er weer totaal anders uit.
© foto’s Denis Esakov 2017 DOM Publishers
Het verrassendste architectuurboek van het jaar is zonder twijfel Spying on Moscow, dat als ondertitel heeft A Winged Guide to Architecture, oftewel een gevleugelde architectuurgids van Moskou. De Moskouse fotograaf Denis Esakov heeft de belangrijkste en interessantste gebouwen van Moskou op een unieke manier gefotografeerd, namelijk met een op afstand bestuurbare drone.
In Spying over Moscow vind je meer dan zeventig architecturale hoogstandjes uit de afgelopen honderd jaar, en ze worden op een manier gepresenteerd die je prikkelt op een unieke manier: je krijgt namelijk eerst het dak te zien van het betreffende gebouw, met op de rechterpagina de essentiële informatie (bouwjaar, adres, architect,enzovoorts) en als je de pagina omslaat krijg je het gebouw nog een keer te zien, maar nu vanuit twee andere standpunten, een halfweg vanuit de lucht, en een vanaf de grond.
Dat levert verbazingwekkende beelden op, want je staat regelmatig versteld van de verrassingen die dat oplevert. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de Moscow School of Management, die er van bovenaf redelijk saai uitziet als een paar grote gebouwen op een rond veld. Maar als je de blik laat zakken zie je iets heel anders, en ontvouwt zich een spectaculair architecturaal hoogstandje. En dat is zeker niet de enige keer in het boek dat je verrast wordt.
Het is bijzonder om op deze manier naar gebouwen te kijken, want je krijgt het gevoel dat je veel meer bij de essentie van het gebouw komt door het vanuit drie standpunten te bekijken zoals hier. De foto’s laten ook mooi zien hoe gebouwen in de stad integreren, en soms ook hoe ze een stuk stad kunnen organiseren. Het zijn eigenlijk puur documentaire foto’s, maar je hebt tegelijk ook het vrolijke gevoel dat je over de stad vliegt, en dat je heel even naar Moskou kunt kijken zoals niemand dat kan. Dat maakt het boek nog extra leuk.
Het boek verscheen in drie edities, een Russische, een Engelse en een Duitse. Ik geef hier alleen de gegevens van de Engelse editie. Alledrie de edities zijn overigens drietalig, volgens mij is alleen de cover anders.
- Spying on Moscow – A Winged Guide to Architecture – Denis Esakov Photos, Karina Diemer Text – DOM Publishers – ISBN 9783869226088
- Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: Spying on Moscow