
sergei tchoban lines and volumes ontmoetingen met de architect, kunstenaar, verzamelaar en museumstichter
De Russisch-Duitse architect en kunstenaar Sergei Tchoban heeft altijd een schetsboekje in zijn zak, en elk idee dat hij heeft komt meteen in dat boekje terecht – vaak worden die schetsen ook meteen via zijn smartphone doorgestuurd naar zijn medewerkers in zijn architectenbureau, zodat ze gelijk aan de slag kunnen. Of hij tekent een schets voor een opdrachtgever, zodat meteen duidelijk wordt in welke richting hij denkt.
Het is dan ook niet heel vreemd dat juist deze architect een buitengewone belangstelling heeft voor architectuurtekeningen. Die verzamelt hij al zijn hele leven en hij richtte er zelfs een speciaal museum voor op – de Tchoban Foundation – Museum for Architectural Drawing in Berlijn.
Maar Tchoban is meer dan alleen maar een begenadigd maker van architectuurtekeningen, hij is een fantastisch tekenaar en beeldend kunstenaar an sich. In het boek Lines and Volumes, waarin vooral vier gesprekken te vinden zijn die curator en schrijver Kristin Feireiss met Tchoban voerde, vind je ook een groot aantal voorbeelden van Tchoban’s kunst. Daar zou je een boek apart aan kunnen wijden wat mij betreft, maar hier illustreren de reproducties vooral mooi hoe veelzijdig deze architect is.
Dat blijkt ook uit de gesprekken, want Tchoban blijkt niet bepaald een doorsnee-architect te zijn. Hij heeft uitgesproken ideeën over de drang die grote steden voelen om toch vooral maar grote “landmark”-gebouwen neer te zetten om hun stad herkenbaar op de kaart te zetten, terwijl ze de sociale woningbouw wel eens dreigen te vergeten.
Tchoban probeert een balans te vinden tussen wat hij “vlaggenschip-architectuur” noemt en de kwaliteit van alledaagse architectuur, waarbij wat hem betreft ook aandacht moet zijn voor modernisering van bestaande gebouwencomplexen. Tchoban blijkt een meester in beide disciplines, en dat maakt dit boek en zijn kijk op architectuur buitengewoon fascinerend.
Het boek gaat ook over Tchoban als kunstenaar, verzamelaar, curator, museumdirecteur, en wat mij betreft is het licht verbijsterend hoe hij zoveel ballen tegelijk in de lucht kan houden. Hij doet wel wat denken aan de architecten van een kleine eeuw geleden, die alles zelf deden – niet alleen een huis ontwerpen, maar ook de deuren, de deurknoppen, de trappen, meubels, lampen, alles. Tchoban is op een iets andere manier ook een Homo Universalis.
Sergei Tchoban is wat je een gretig architect zou kunnen noemen, en een gretig kunstenaar, en als je dit boek in handen hebt word je bijna vanzelf ook een gretig lezer, want de gesprekken met Tchoban zijn buitengewoon boeiend, de illustraties zijn inspirerend en zijn ideeën prikkelend. Fantastisch boek dus, zowel voor architectuurliefhebbers als voor iedereen die ook maar een beetje van kunst houdt. En als je de ontwikkeling van een stad interessant vindt moet je dit boek zeker ook aanschaffen, want Tchoban vindt dat alles begint met de stad.
- Sergei Tchoban – Lines and Volumes – Encounters with the Architect, Artist, Collector and Museum Founder – ed Kirstin Feireiss – Park Books – € 29.-
- Tchoban Foundation – Museum for Architectural Drawing
- Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: Lines and Volumes

Federation Complex, Moskou, 2017 © SPEECH, foto: Dmitry Chistoprudov

Kristin Feireiss en Sergei Tchoban in gesprek © Lev Chestakov

Sergei Tchoban – Park in Leningrad met zicht op de Kerk van het Heilig Bloed, inkt, witte hooglichten, papier, 1979, Tchoban Foundation © Tchoban Foundation

Sergei Tchoban – Fantasie naar etsen van Piranesi, Sepia inkt, waterverf en grafiet op papier, 2017, Tchoban Foundation © Tchoban Foundation

Museum voor landarbeid, Zvizzhi, Kaluga, 2015 © SPEECH, Photo: Dmitry Chebanenko

Tchoban Foundation. Museum for Architectural Drawing, Berlin, 2013 © Roland Halbe/rolandhalbe.eu
© 2021 Park Books