
tekenen voor landschapsarchitecten - sabrina wilk - construction and design manual

LDA Design team, Peter Corrie. Boven: Project Aylesbury western extension, UK, 2009, beneden: project Gloucester Docks Regeneration and Lingages, UK 2007-2010.

Dieter Kienast – Tuin M in Erlenbach, 1989, secties 1:100, 50,5 x 84 cm. Potlood en kleurpotlood op papier. Originele tekening Dieter Kienast 25.07.1989

Thomas Grubert – Spoleto, Umbria, Italië 2013, potlood en waterverf op papier in A3 schetsboek
Uitgeverij DOM maakt boeken van en voor architecten, maar zelfs de handboeken en technische boeken die ze maken zijn nog zo goed en toegankelijk gemaakt dat ze ook voor de geïnteresseerde leek meer dan interessant zijn. Dat geldt zeker ook weer voor dit boek, het Constructie en Ontwerp Handboek dat landschapsarchitecten leert hoe ze moeten tekenen.
Al bladerend door het boek begin je je als vanzelf te realiseren hoe ingrijpend en ingewikkeld landschapsarchitectuur kan zijn, en dat je als landschapsarchitect inderdaad verdomde goed moet kunnen tekenen om voor je opdrachtgever duidelijk te maken wat je nu eigenlijk wil gaan doen. Dan gaat het echt niet alleen over een zo mooi mogelijk plaatje schetsen, maar over het concreet maken van je plannen, en daar komt heel wat bij kijken.
Al was het maar dat je bijvoorbeeld verstand van bomen moet hebben en moet weten welke boom je waar wel en niet kunt inzetten. En hoe teken je die specifieke boom dan? En hoe zet je hem goed in perspectief? Hoe teken je landschap überhaupt in perspectief als je het houvast van gebouwen bijvoorbeeld niet hebt? Kunstenaars weten er alles van, maar voor landschapsarchitecten wordt het soms een heel praktisch probleem.
Dit is dan ook geen boek voor kunstenaars, maar echt een boek voor landschapsarchitecten, met heel veel praktische tips en trucs, waarbij ook de basisprincipes van layout en belettering langskomen, en waarbij je stap voor stap kunt zien hoe je een landschap construeert, maar ook hoe je het los uit de hand kunt schetsen en schilderen. Er komen verschillende stijlen langs, verschillende schalen, verschillende abstractieniveaus, parallelle projecties, enzovoorts.
Achterin het boek is vervolgens een groot aantal voorbeelden van bekende landschapsarchitecten opgenomen, zodat je goed kunt zien hoe divers de mogelijkheden zijn. We laten er hier drie voorbeelden van zien, maar het is verbazingwekkend hoe totaal verschillend landschapsarchitectuur gepresenteerd blijkt te kunnen worden. Wat dat betreft is het ook nog eens een buitengewoon inspirerend boek, en voor elke landschapsarchitect of iedereen die dat zou willen worden een onmisbaar boek.
- Sabrina Wilk – Drawing for Landscape Architects – Construction and Design Manual – DOM Publishers – ISBN 978-3-86922-344-5
- Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: Drawing for Landscape Architects