architectuurgids tel aviv de witte stad en zijn modernistische gebouwen
Als je de Architectuurgids Tel Aviv van DOM Publishers openslaat ben je in eerste instantie wat verbaasd, want de witte stad die zich voor je ontvouwt lijkt wel een Duitse stad uit de jaren dertig, die door Bauhaus-architecten is bedacht en ontworpen. Een Duitse stad in Israël, dat verwacht je niet meteen, en blijkbaar voelden de samenstellers dat ook een beetje aan, want in het voorwoord wordt de tijd genomen om uit te leggen dat de modernistische bouwsels van de modernisten van Bauhaus door de nazi’s werden verketterd.
De architecten die Tel Aviv gevormd hebben blijken inderdaad voor een groot deel bij Bauhaus gestudeerd te hebben, anderen studeerden in Moskou, Rome, Gent, Venetië, Napels, Wenen, Parijs, bij Le Corbusier en Mendelsohn, en ze waren allemaal gegrepen door de geest van het modernisme. Dus als je het beste van Bauhaus en van het modernisme wil zien kun je in Tel Aviv heel goed terecht, en dat niet alleen , want de stad is ook in zijn geheel ontworpen door architecten, en dat houdt heel wat meer in dan alleen gebouwen ontwerpen.
In de jaren dertig moest er snel en veel gebouwd worden voor alle vluchtelingen die naar Palestina trokken, en daar waren de pre-fab methodes van Bauhaus natuurlijk uitermate geschikt voor. Omdat er zoveel van die bouw behouden is gebleven is de Witte Stad, zoals Tel Aviv heel toepasselijk vaak genoemd wordt, zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco terecht gekomen.
In de gids vind je de honderd belangrijkste gebouwen van de stad, die je in vier wandelingen kunt bekijken, van het centrum van de stad tot en met de buitenwijken die buiten de werelderfgoedzone vallen. Daarbij wordt ook de geschiedenis verteld van de stad, het ontstaan en de architecten die de stad gevormd hebben. Toen de nazi’s Bauhaus sloten kwamen de architecten in Palestina aan om daar het internationale modernisme op hun eigen manier vorm te geven. Tel Aviv groeit nog steeds, toch probeert men er de Witte Stad zoveel mogelijk intact te houden, omdat men zich heel goed bewust is van de historische betekenis van deze bijzondere architectuur.
- Sharon Golan Yaron – Architectural Guide Tel Aviv – DOM Publishers – ISBN 9783869222523
- Bestel de gids hier bij een bekende webwinkel: Architectuurgids Tel Aviv
© Sharon Golan Yaron 2019 DOM Publishers