
yangon - architectuurgids van uitgeverij dom
Myanmar is een tijdlang behoorlijk geïsoleerd geweest, na een geschiedenis als Britse kolonie, toen het Birma genoemd werd. De toenmalige hoofdstad Rangoon heet nu Yangon en is nog steeds de grootste stad van het land, en het is op architectonisch gebied een buitengewoon interessante stad.
De Architectuurgids die Uitgeverij DOM maakte over de stad laat meteen ook de geschiedenis van de stad zien, waarbij je kunt zien dat de architectonische geschiedenis van de afgelopen eeuw verbazingwekkend goed intact is gebleven, anders dan bij steden in de regio als Hong Kong, Singapore of Kuala Lumpur het geval is.
In Yangon, dat het commerciële centrum was van het grote Britse Indiase Rijk, vind je gebedshuizen van Boeddhisten, Christenen, Hindoes, Joden en Moslims naast elkaar, en het blijken schitterende gebouwen te zijn. Daarnaast vinden we vroegere handelsgebouwen, hoofdkwartieren van bedrijven uit plaatsen als Bagdad tot Glasgow die in de hoogtijdagen van het Britse Rijk naar Yangon kwamen om hun fortuin te zoeken.
Het land werd in 1948 onafhankelijk en na een relatief korte periode van democratie volgde in 1962 een coup waarna een autoritair militair regime de macht in het land overnam. Nu opent het land zich weer iets voor de wereld, en Yangon blijkt een bruisende stad die constant in beweging is.
De architectuurgids laat de complexe stedelijke verbanden zien, en vertelt de geschiedenis van de stad aan de hand van zo’n honderd bijzondere gebouwen, van de oeroude Shwegadon Pagode tot de koloniale periode tot en met nu.
Schrijvers Ben Bansal, Elliott Fox en Manuel Oka presenteren ook minder bekende architectuur uit de jaren vijftig en zestig, toen de VS en de Sovjet Unie invloed probeerden uit te oefenen en hun beste architecten naar het land stuurden en gebouwen financierden. Ze beschrijven ook de erfenis van de militaire junta, plaatsen van onrust tijdens de historische protesten in 1988 en 2007 en plaatsen die van belang waren in de opkomst van oppositieleider en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi.
Deze architectuurgids is dus net even iets meer dan alleen maar een gids van de mooiste gebouwen van een interessante stad, je krijgt er de enerverende geschiedenis van een land bij. Dat maakt dit tot een extra fascinerend boek.
Zoals altijd bij de architectuurgidsen van DOM is de uitvoering weer voorbeeldig, met perfecte kaarten, goede foto’s, uitstekende verhalen en mooie wandelroutes, plus QR-codes voor nog meer informatie ter plaatse.
- Ben Bansal, Elliott Fox, Manuel Oka – Architectural Guide Yangon – DOM Publishers – ISBN 9783869223759
- Bestel de gids hier bij een bekende webwinkel: Yangon Architectural Guide