vorm...

Uit het hoofdstuk Vorm.
Links Republic Tower (Fender Katsalidis Architects, 2001), Melbourne, Australië – de symmetrische hoek van het gebouw. De linker- en rechterkant zijn formeel identiek, maar door de spiegelingen in het vensterglas wordt het optisch asymmetrisch, wat irriterend werkt, maar ook spanning geeft.
Rechts Chùa Tran Quoc (Pagode ter verdediging van de natie, 1615), Hanoi, Vietnam. Links en rechts zijn, anders dan je zou aannemen, niet gelijkwaardig. De meeste mensen schrijven met de rechterhand. Een linkshandige, of iemand met “twee linkerhanden” wordt als minderwaardig beschouwd. Psychologisch maakt een mens onderscheid tussen links en rechts.

opening

Uit het hoofdstuk Opening.
Links de opening in een tuinmuur in Hangzhou, China. De opening in de muur hier laat een deel van de tuin zien die erachter ligt. Voor de kijker ziet het eruit als een plaatje op de muur, met de geperforeerde randen als de lijst.
Rechts het museum voor toegepaste kunst (Richard Meier, 1985) in Frankfurt am Main, Duitsland.
De opening hier biedt zicht op verschillende lagen van het gebouw. De transparantie heeft een bepaalde richting door het arrangement van muren en raamkozijnen. Binnen- en buitenruimtes zijn zichtbaar.

materiaal en oppervlakte

Uit het hoofdstuk Materiaal en oppervlakte.
Links Casa Mila (Antoni Gaudi, 1906-1910, Barcelona, Spanje) Een gewelfd oppervlak gaat een dialoog aan met haar omgeving, met een verbluffend effect. De holle vorm heeft een uitnodigend effect, terwijl de bolle vorm uitdijt en de omgevende ruimte lijkt te willen opslokken.
Rechts het ministerie voor Educatie en Gezondheid (Le Corbusier en Lucio Costa, 1943), Rio de Janeiro, Brazilië. Een uitgebalanceerd complex geheel van stimuli, waarbij alles perfect op de juiste plek lijkt te zitten. 

© Jörg Kurt Grütter – Architektur + Wahrnemung, Niggli 2013