
- jörg kurt grütter architectuur + waarneming
Architectuur + Waarneming is een opmerkelijk fotoboek, dat er vooral op uit lijkt te zijn je te leren kijken naar architectuur op een manier die dicht bij het ervaren van architectuur komt.
Jörg Kurt Grütter heeft over de hele wereld foto’s gemaakt van architectuur, en die hier, in dit boek, met elkaar gecombineerd op verrassende manieren, waardoor je de ene keer met tegenstellingen geconfronteerd wordt en de andere keer met analogieën.
Je gaat eerst per thema door het boek en ervaart de foto’s, daarna volgt nog een gedeelte waarin Grütter nog wat extra informatie geeft en wat extra prikkels geeft met kleine tekstblokjes.
In dat laatste gedeelte zie je soms ook de totaalfoto van het detail waar je eerder naar keek, en ook dat kan soms tot verrassingen leiden, zoals in het geval van de coverfoto, waar je feitelijk een detail ziet van een enorme luifel.
De thema’s die Grütter aanbiedt zijn op zich logisch, maar door de fotokeuzes worden ze elke keer mooi en verrassend ingevuld: Zien, Omgeving, Locatie, Ruimte, Vorm, Constructie, Muur en afsluiting, Opening, Transparantie, Licht en schaduw, Kleur, Materiaal en oppervlakte, Illusie en bedrog, Harmonie en spanning, Ritme en dynamiek, Eenvoud en complexiteit, Natuur, Ornamenten en tenslotte De mens.
Een verrassend, inspirerend boek, dat wat meer aandacht nodig heeft dan een oppervlakkig doorbladeren. Die neiging heb je bij dit soort boeken altijd een beetje: groot formaat, mooie foto’s, je bladert er even vlot doorheen en dat is het dan. Dat zou in dit geval zonde zijn, want er valt in het beeldrijm van Grütter veel te ontdekken, zeker als je, nieuwsgierig geworden naar zijn teksten, ook achterin echt gaat lezen. Dan merk je dat Grütter je echt anders naar architectuur kan laten kijken. En dat is bijzonder.
We laten hier maar fragmentarisch wat van die teksten zien, en maar drie willekeurige voorbeelden van pagina’s uit het boek. Voor iedere architect of wie het wil worden, en voor iedereen die in architectuur geïnteresseerd is is dit boek een aanrader.
-
Jörg Kurt Grütter – Architektur +Wahrnemung – Niggli – ISBN 978-3-7212-0831-3
-
Bestel bij een bekende webwinkel:Architektur + Wahrnemung
Uit het hoofdstuk Vorm.
Links Republic Tower (Fender Katsalidis Architects, 2001), Melbourne, Australië – de symmetrische hoek van het gebouw. De linker- en rechterkant zijn formeel identiek, maar door de spiegelingen in het vensterglas wordt het optisch asymmetrisch, wat irriterend werkt, maar ook spanning geeft.
Rechts Chùa Tran Quoc (Pagode ter verdediging van de natie, 1615), Hanoi, Vietnam. Links en rechts zijn, anders dan je zou aannemen, niet gelijkwaardig. De meeste mensen schrijven met de rechterhand. Een linkshandige, of iemand met “twee linkerhanden” wordt als minderwaardig beschouwd. Psychologisch maakt een mens onderscheid tussen links en rechts.
Uit het hoofdstuk Opening.
Links de opening in een tuinmuur in Hangzhou, China. De opening in de muur hier laat een deel van de tuin zien die erachter ligt. Voor de kijker ziet het eruit als een plaatje op de muur, met de geperforeerde randen als de lijst.
Rechts het museum voor toegepaste kunst (Richard Meier, 1985) in Frankfurt am Main, Duitsland.
De opening hier biedt zicht op verschillende lagen van het gebouw. De transparantie heeft een bepaalde richting door het arrangement van muren en raamkozijnen. Binnen- en buitenruimtes zijn zichtbaar.
Uit het hoofdstuk Materiaal en oppervlakte.
Links Casa Mila (Antoni Gaudi, 1906-1910, Barcelona, Spanje) Een gewelfd oppervlak gaat een dialoog aan met haar omgeving, met een verbluffend effect. De holle vorm heeft een uitnodigend effect, terwijl de bolle vorm uitdijt en de omgevende ruimte lijkt te willen opslokken.
Rechts het ministerie voor Educatie en Gezondheid (Le Corbusier en Lucio Costa, 1943), Rio de Janeiro, Brazilië. Een uitgebalanceerd complex geheel van stimuli, waarbij alles perfect op de juiste plek lijkt te zitten.
© Jörg Kurt Grütter – Architektur + Wahrnemung, Niggli 2013