
wiel arets - autobiographical references
Autobiographical References is niet bepaald een uitnodigende titel, en de voorkant van het boek, met interviews, lezingen en debatten en andere teksten van en over de Limburgse architect van wereldfaam Wiel Arets is ook niet echt aansprekend, maar ik heb zelden een boek in handen gehad dat de lezer beter wist te verleiden dan dit prachtig vormgegeven boek.
Daarom beginnen we in dit uitzonderlijke geval met het noemen van de vormgever, Irma Boom, want zij heeft hier een fabelachtige prestatie geleverd, door teksten die op zich misschien niet echt toegankelijk zouden zijn voor een groter publiek, toch zo aantrekkelijk te presenteren.
Want je wordt bijna als vanzelf dit boek binnengelokt door de manier waarop de verschillende hoofdstukken zijn verdeeld in katernen met een aparte tab – de interview hebben roodoranje schutbladen, de lezingen gele, en je verbaast je er eigenlijk over waarom dat niet vaker wordt toegepast in “gewone” boeken. Zeker in een boek over een architect past het perfect.
Je wordt verder om te beginnen al verleid door de sfeervolle kleurenfoto’s aan het begin en het einde van het boek. Pas daarna komen de tekstkaternen. Tussen die katernen zitten dan nog her en der fotopagina’s met werk van Arets.
Die tekstkaternen zijn ook alweer een klein wonder van vormgeving, want je krijgt nergens grijze blokken tekst voor je neus, overal is net voldoende variatie aangebracht om je bij de les te houden, en het effect is dat je als vanzelf gaat lezen. We laten hier rechts een paar voorbeelden zien.
En dan blijkt het uiteindelijk, als je als geïnteresseerde leek gaat lezen, ook nog eens een bijzonder interessant boek van een fascinerende architect met boeiende ideeën te zijn. Vorm en inhoud kloppen dan ook nog eens mooi met elkaar. Een boek om te koesteren, kortom, en een absolute aanrader voor architectuurliefhebbers en voor iedereen die van een mooi vormgegeven boek houdt.
-
Wiel Arets & Robert McCarter – Autobiographical References – Birkhauser – ISBN 978-3-0346-08114
Interviews, lezingen, debatten, etcetera kregen in het boek allemaal hun eigen tab – je kunt elk interview er zo bijna apart “uitlichten”.
Als je het boek begint door te bladeren, zoals hier van achteren, ziet het er al intrigerend uit – het begint zowel voor als achterin met een aantal stemmige kleurenfoto’s, dan volgen pas de tekstkaternen.
Een interview is gevat in twee oranje pagina’s en heeft een tab rechts bovenin. Simpel, maar zeer doeltreffend, en heel plezierig voor de lezer.
Tussen de verschillende tekstkaternen zijn ook korte zwartwitfotoreportages opgenomen waarin we kennis kunnen maken met werk van Arets.
Lezingen zijn geel en hebben de tab weer op een andere plek.
Ook de vormgeving van de tekstkaternen is zeer lezersvriendelijk – je wordt echt tot lezen verleid.
Nog een laatste voorbeeld, waarin je kunt zien hoe je kunt voorkomen dat tekstblokken grijze blokken tekst worden.