Banksy is een geniale straatkunstenaar die nog steeds zijn best doet onbekend te blijven. Want wat hij doet is meestal illegaal, en voor hem is het bovendien de sport om de politie een beetje te jennen. Zo maakte hij een overtuigend stempel met een wapen dat hij van een sigarettenpakje had gekopieerd, waarmee hij een muur vrijgaf als graffitizone. Let wel: tegenover een politiebureau. De eerste dag gingen graffitispuiters eerst vragen bij het politiebureau of ze daar inderdaad hun graffiti mochten spuiten, maar toen die dat beaamden, omdat de tekst er blijkbaar behoorlijk overtuigend uitzag, was binnen een paar dagen de muur vol.

Het genie van Banksy komt goed naar voren in de schilderingen die hij aanbracht op de gigantische muur die de Israëliërs hebben opgetrokken in Palestina. Simpel, maar geniaal, en overduidelijk. We laten er hier twee voorbeelden van zien, maar in het boek staan er nog veel meer, en ze zijn allemaal sterk.

Naast dit soort straatwerk wist Banksy ook de nodige werkjes musea binnen te smokkelen. Sommige schilderijtjes, die meestal commentaar leverden op de collectie die in het museum te vinden was, hebben er maar een uur gehangen, andere weken.

In de 240 pagina’s van Wall and Piece, de Nederlandstalige uitgave met werk van Banksy, val je van de ene verbazing in de andere, en je wordt er vooral heel erg vrolijk van. Want Banksy is niet alleen anarchistisch en maatschappijkritisch, hij is daarnaast en tegelijk ook bijzonder grappig. Ik schoot erg vaak in de lach, terwijl ik aan de andere kant ook door hem aan het denken werd gezet. Mooiere kunst kan ik me eigenlijk nauwelijks voorstellen – iemand bezorgt je een brede grijns, terwijl er toch ook wat gaat knagen.

Het boek bewijst overigens mooi dat “het boek” wel nooit zal verdwijnen, want dit is de perfecte introductie, en tegelijk een magnifiek overzicht, van het werk van een groot kunstenaar. Een inspirerend boek waar je in blijft bladeren, ook om anderen steeds even wat te laten zien. Een absolute aanrader van een boek!