big box reuse
“Hergebruik van grote dozen”, zo zou je de boektitel Big Box Reuse kunnen vertalen, maar dan is het wel handig om te weten wat er met die grote dozen bedoeld wordt. Dat zijn namelijk de enorme supermarkten en winkelcentra die in Amerika overal aan de rand van een stad of dorp staan, of zelfs in de middle of nowhere. Een groot deel van die supermarkten en winkelcentra kwam leeg te staan, waarna een deel weer een andere bestemming kreeg.
En daar gaat dit boek over. Het was natuurlijk zonde om die gebouwen leeg te laten staan, en er is op alle mogelijke manieren geprobeerd ze een nieuwe bestemming te geven. Vaak worden de gebouwen ingezet als buurthuis, maar er werden ook kerken in gehuisvest, scholen, bibliotheken en zelfs een overdekte cartbaan. Julia Christensen reisde door Amerika en beschrijft een aantal van dit soort projecten. Big Box Reuse is een boek geworden dat niet goed ergens is onder te brengen, of misschien kun je het in diverse categorieën plaatsen – architectuur, kunst, recycling, maar ook antropologie.
Het zou aardig zijn om ook eens in Europa rond te reizen met dezelfde blik. Ik vermoed dat we dan een heel hoofdstuk kunnen wijden aan Hennie van der Most, die toch wel een aantal spectaculaire nieuwe bestemmingen voor ongewone gebouwen bedacht en uitvoerde. Denk alleen maar aan de kerncentrale die hij ombouwde tot pretpark. Wat dat betreft zou het nog wel eens een gevarieerder en inspirerender boek kunnen worden dan dit Amerikaanse overzicht van hergebruikte grote gebouwen.
-
Julia Christensen – Big Box Reuse – The MIT Press (Massachusetts Institute of Technology) – ISBN 978-0-262-03379-4