fiktion kongo kunstwerelden tussen geschiedenis en hedendaagse kunst
Op dit moment is de Democratische Republiek Kongo wereldberoemd vanwege de zinderende kunstscene. Nergens anders in Afrika komt er zulke veelzijdige en creatieve kunst vandaan, die bovendien de polsslag van deze tijd perfect lijkt aan te voelen.
Dat komt wel degelijk ergens vandaan, want Kongo heeft een lange creatieve geschiedenis van indrukwekkende maskers, beelden en bijvoorbeeld stofontwerpen. In het Zwitserse Museum Rietberg werd een tentoonstelling samengesteld met heel veel werk uit die rijke geschiedenis van Kongo, met objecten, foto’s en documenten uit het archief van de Duitse kunst-etnoloog Hans Himmelheber, die in de 1938 en 1939 als verzamelaar en onderzoeker door Kongo gereisd had. Die beelden en kunstwerken geven een goed beeld van de verbeeldingskracht van die periode.
Fiktion Kongo, en ook het boek dat bij die tentoonstelling verschijnt, vermijdt de eenzijdige westelijke blik op de Kongolese kunst, door hedendaagse Kongolese kunstenaars met het archief van Hemmelheber te laten stoeien, om het zo maar te zeggen. Hun kritische bijdragen geven meteen commentaar op de uitwerkingen van het kolonialisme, de wereld handel en de kunstmarkt.
De geschiedenis van de Kongolese kunst wordt zo op een nieuwe, en vaak verrassende manier met de hedendaagse Kongolese kunst verbonden. Dat maakt dit tot een buitengewoon fascinerend boek.
Ik heb de neiging om je hier heel veel beeldmateriaal te laten zien omdat dat heel goed duidelijk zou maken waarom dit boek zo intrigerend en zo goed is, maar ik moet me helaas beperken. Dus ga vooral zelf naar die tentoonstelling of koop dat boek!
- Fiktion Kongo – Kunstwelten zwischen Geschichte und Gegenwart – Museum Rietberg Zurich – Scheidegger & Spiess – ISBN 9783858816436
- Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: Fiktion Kongo
- Tentoonstelling in het Museum Rietberg Zurich tot 15 maart 2020
© de kunstenaars 2019 Schiedegger & Spiess