kunstfonds gurlitt wegen van het onderzoek
In 2013 werd in de nalatenschap van Cornelius Gurlitt een enorme hoeveelheid kunst ontdekt die door zijn vader, Hildebrand Gurlitt, tijdens de Tweede Wereldoorlog geroofd is. Het Kunstfund Gurlitt is opgericht om die Nazi-roofkunst kunst weer bij de rechtmatige eigenaren of hun nabestaanden te krijgen, maar dat blijkt nog niet zo gemakkelijk te zijn.
Uitgeverij De Gruyter is gespecialiseerd in boeken over kunst die wat dieper gaan dan je over het algemeen gewend bent. Het zijn geen populair-wetenschappelijke werkjes die je in een weekend voor je plezier gemakkelijk even wegleest, maar als je echt geïnteresseerd bent in een onderwerp ben je bij De Gruyter altijd aan het juiste adres.
Dat geldt ook weer voor het boek Wege der Forschung waarin in een aantal essays uit de doeken wordt gedaan hoe het gaat met het onderzoek naar de herkomst van de kunstwerken van Gurlitt. Dat valt niet mee. Je krijgt bij het lezen langzaamaan steeds meer bewondering voor het doorzettingsvermogen en het geduld van de onderzoekers, want er lopen nogal wat sporen dood, en en er zijn nogal wat onduidelijkheden op te lossen.
Het gaat, kortom, niet erg hard, maar het gaat wel, en er zijn wel degelijk resultaten geboekt, en je kunt in dit boek gedetailleerd volgen hoe zo’n onderzoek gaat en wat er allemaal bij komt kijken en wat er zoal mis kan gaan.
Je moet wel een beetje gemakkelijk Duits en Engels kunnen lezen, want anders kom je niet ver, vrees ik, maar als je daar niet door laat afschrikken heb je hier een intrigerende ware kunstdetective.
- Kunstfund Gurlitt. Wege der Forschung – De Gruyter – ISBN 9783110658132
- Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: Wege der Forschung
© Pieter W Kievit 2020 De Gruyter