sjoerd buisman's natuurmanipulaties
Natuur en kunst blijken soms heel goed samen te gaan. Er zijn veel kunstenaars die de natuur een grote rol in hun werk laten spelen, en de Nederlander Sjoerd Buisman doet dat op een vrij rigoureuze manier. Hij probeert de natuur op allerlei manieren naar zijn hand te zetten, met vaak fascinerende resultaten. Hierboven zie je bijvoorbeeld een lindenboog, gefotografeerd na een groeiperiode van zes jaar, in de Haarlemmerhout.
Op de bovenste serie van drie foto’s rechts zie je een knoop die in een knotwilg is gelegd. Een knotwilgtak is behoorlijk flexibel, en groeit snel, zodat je ook vrij snel kunt zien wat er gebeurt met je ingreep. De foto’s zijn gemaakt in 1975, 1978 en 1985. Twee jaar na die laatste foto was er van de knoop niets meer terug te vinden.
Daaronder vind je een bos takken die in het kader van een groepstentoonstelling met als thema “het gat” rond het slot van Heemstede gehouden werd. Buisman zette een bos losse takken rond een gat in het water. De takken gingen al na veertien dagen uitlopen. Na drie weken lag er al een groen waas overheen, en verder veranderde de takkenbos met de seizoenen mee.
En hieronder tenslotte zie je een sanseveria die ondersteboven gehangen is, na een jaar. De bladeren die al redelijk volgroeid waren blijven naar beneden wijzen, terwijl de nieuwe scheuten naar boven groeien.