coda paper art coda museum apeldoorn juni-okt 2019
Als je van de combinatie van kunst en papier houdt ben je in Nederland gezegend, want dan kun je het ene jaar in Rijswijk bij de Papierbiënnale terecht en het volgende jaar in het Codamuseum in Apeldoorn voor Paper Art. Over die laatste expositie hebben we het hier, want daar kun je nu (in 2019) heen.
Het mooie van papier is de kwetsbaarheid – kunstenaars die met papier of karton werken, werken duidelijk niet voor de eeuwigheid, en dat heeft iets onweerstaanbaars, vind ik. Ik laat hier een paar voorbeelden zien van kunstenaars die me meteen aanspraken, maar er was nog veel en veel meer. In een regulier museum ben ik al blij als ik vier of vijf kunstwerken zie die me echt raken, maar hier was dat echt een veelvoud.
Het kabinetje van de Japanner Kensuke Koike was bijvoorbeeld een echt hoogtepunt, met alleen maar sublieme meesterwerkjes. Jerry Kowalsky presenteerde maar drie sculpturen, maar die waren dan ook indrukwekkend. En de Chinese dorpsbewoners van Waren King waren op hun manier ook indrukwekkend, vooral ook omdat je aan de achterkant van die sculpturen zo mooi kon zien dat ze van kartonnen dozen waren gemaakt.
En dan was er nog de magnifieke animatiefilm Lost Property Office van Daniel Agdag, waarvoor Agdag alle attributen in karton had gemaakt. Je ziet niet alleen de geweldige korte film, maar ook onderdelen uit de set van de film en dan valt je de mond helemaal open. Magnifiek.
Nog meer hoogtepunten: Nathalie Boutté die enorme portretten maakt die opgebouwd zijn uit piepkleine strookjes papier, gesneden uit romans, bankbiljetten, landkaarten of gewoon blanco papier. Van een afstand zie je iemand staan, van dichtbij textuur, lettertjes, Verbijsterend.
De collages die Martijn Hesseling maakt zijn volledig opgebouwd uit krantenpapier, laag voor laag, tussendoor gelakt, waardoor transparantie ontstaat en beelden van onderliggende lagen weer terugkeren. Het resultaat is verbluffend.
Gabi Rets maakte met karton en krantenpapier een wandvullende installatie met verschillende wandelende figuren die met vele soorten bagage en goederen boven hun hoofd onderweg zijn. Een soort samengebalde superstrip, verbijsterend goed en dankzij het feit dat het net even van de muur afhangt en de schaduw ook meewerkt, ook nog eens verbazend diep.
De Chinese knipkunst is misschien wel een van de oudste vormen van papierkunst – Gabriela Studer weet die kunst tot grote hoogte te brengen door een enorm knipwerk te presenteren – een monumentaal boslandschap van twee bij drie meter. Magnifiek!
En dan was er nog Couzijn van Leeuwen, opgeleid in Den Bosch, die met slordig gevouwen papier de suggestie weet te wekken van middeleeuwse kapotte beelden, of de stenen van papier van Hil van Neer, en de schitterende gelakte beelden van papier van de Koreaanse Seungbin Yang en de afvalbeelden van Jan Eric Visser.
Maar ga vooral zelf kijken, want er is no veel meer te zien dat de moeite van een bezoek aan CODA meer dan waard is.
De in Nederland geboren Jerry Kowalsky woont en werkt tegenwoordig in Berlijn. Hij presenteerde hier drie enorme kartonnen sculpturen. Dit hoofd, een voet en een lepel, alledrie even indrukwekkend en vooral ook verbazingwekkend, want gewoon van stukken karton in elkaar geplakt en geschroefd.
Kensuke Koike werkt op een geheel andere schaal, namelijk met ansichtkaarten, die hij verandert met een scherp mesje. Dat leidt tot verbluffende resultaten. In een klein kabinet zijn er meerdere voorbeelden te zien, allemaal even verbazingwekkend. Er is ook een filmpje te zien over de totstandkoming van deze fijnzinnige meesterwerkjes.
Warren King reisde in 2010 naar het dorp on China waar zijn familie vroeger woonde. Sommige bewoners van het dorp herinnerden zich zijn grootouders nog. Hij besloot de dorpsbewoners levensgroot in karton te portretteren.
Martijn Hesseling maakt collages die bestaan uit kranten. Vele lagen, tussendoor gelakt, waardoor transparantie ontstaat en onderliggende lagen tevoorschijn komen leveren verbazingwekkende resulteten op zoals dit Stream.