creatures' paradise - animals in art - from the kyoto national museum
Creatures’ Paradise is de titel van een magnifiek boek dat een overzicht geeft van een deel van de verzameling van het Kyoto National Museum.
Animals in Art is de ondertitel, en dat is een mooie manier om vele kunstdisciplines tevoorschijn te halen die normaalgesproken onderbelicht zouden blijven. Ze worden hier subliem gepresenteerd en doordat er steeds dieren in beeld zijn vormt de verzameling toch mooi één geheel.
Zo kun je zowel schilderijen laten zien als lakdoosjes, kamerschermen, beschilderde papyrusrollen, kledingstukken, vazen, illustraties uit boeken, waaiers, beelden, meubels en maskers. Je valt van de ene verbazing in de andere, en je komt de ene onbekende meester na de andere tegen.
De reproducties in het boek zijn mooier dan ik ze hier kan laten zien (de zwarte beer hier rechts is bijvoorbeeld prachtig diep egaal zwart) en waar dat nodig is zijn er zelfs dubbele uitklappagina’s toegevoegd om alles maar optimaal tot zijn recht te laten komen.
Creatures’ Paradise is ontstaan uit een samenwerking tussen het Kyoto Nationaal Museum (opgericht in 1897) en de Stadsdierentuin van Kyoto (1903) en de dieren die langskomen in dit boek gaan van insecten (sprinkhanen) via poezen en konijnen tot paarden, beren en kamelen, met onderweg apen, slangen, tijgers, eekhoorns en nog veel meer. Van zeer gedetailleerd en realistisch tot bijna abstract.
Behalve een schitterend dierenboek is het ook een geweldig kunstboek en een werkelijk adembenemend mooi boek over de diverse kunstuitingen van Japan in de afgelopen tien eeuwen, waarbij je werkelijk versteld staat van de aandacht die er besteed werd aan zelfs de allerkleinste details. Daardoor is het een boek waar je eindeloos in kunt blijven bladeren, omdat er steeds weer details te ontdekken blijven.
-
Creatures’ Paradise – Animals in Art – from the Kyoto National Museum – Hong Kong University Press – ISBN 978-988-8083-10-7
Monsterkat, uit Album of Paintings van Seisei Kyösai – een schilderij van Kawanabe Kyösai, uit het midden van de negentiende eeuw.
Fragment van een lang schilderij uit de negentiende eeuw, een samenwerking van twee kunstenaars, waarbij de ene, Kunil Obun, de vogels schilderde, en Mochiku Gyokusen de andere dieren. Die laatste is een echte Meester, wat mij betreft, want zoals hij hier bijvoorbeeld het zwart in durft te zetten is ongehoord. Het schilderij is in het boek over twee dubbele uitklappagina’s te bewonderen.
Nog een fragment uit hetzelfde magnifieke schilderij. Kijk hoe schitterend Gyokusen hier het zwarte konijn gebruikt om het witte beter te doen uitkomen. De namen van de dieren staan groot in Chinese tekens geschreven op de gouden labels, daarnaast in kleinere karakters hun Japanse namen. Tussen de dieren worden en passant ook verschillende planten en bloemen gepresenteerd.
Een deksel voor de haard bij een theeceremonie, gemaakt door Ninnami Döhachi, in het begin van de negentiende eeuw. Er was alleen een deksel, want dat ging over een in de aarde verzonken “kachel”.
Voorbeeld van een van de goedverzorgde pagina’s uit het boek – de vormgeving is magnifiek, de reproducties zijn perfect en de keuzes zijn subliem. Een eindeloos bladerboek dus.