monster cat

Monsterkat, uit Album of Paintings van Seisei Kyösai – een schilderij van Kawanabe Kyösai, uit het midden van de negentiende eeuw.

beer...

Fragment van een lang schilderij uit de negentiende eeuw, een samenwerking van twee kunstenaars, waarbij de ene, Kunil Obun, de vogels schilderde, en Mochiku Gyokusen de andere dieren. Die laatste is een echte Meester, wat mij betreft, want zoals hij hier bijvoorbeeld het zwart in durft te zetten is ongehoord. Het schilderij is in het boek over twee dubbele uitklappagina’s te bewonderen.

konijnen

Nog een fragment uit hetzelfde magnifieke schilderij. Kijk hoe schitterend Gyokusen hier het zwarte konijn gebruikt om het witte beter te doen uitkomen. De namen van de dieren staan groot in Chinese tekens geschreven op de gouden labels, daarnaast in kleinere karakters hun Japanse namen. Tussen de dieren worden en passant ook verschillende planten en bloemen gepresenteerd.

meer konijnen...

Een deksel voor de haard bij een theeceremonie, gemaakt door Ninnami Döhachi, in het begin van de negentiende eeuw. Er was alleen een deksel, want dat ging over een in de aarde verzonken “kachel”.

eekhoorn

Voorbeeld van een van de goedverzorgde pagina’s uit het boek – de vormgeving is magnifiek, de reproducties zijn perfect en de keuzes zijn subliem. Een eindeloos bladerboek dus.