
handwerk traditionele vaardigheden in het digitale tijdperk

Links een stoel uit Wenen uit 1900 van de Prag-Rudniker Korbwaren Fabrication, gevlochten van rotan, gelakt. Rechts een stoel uit 2014 van Wiktoria Szawiel uit de serie Landscapes Within, ook van rotan, bewerkt met verschillende harsen.

Nicolaus Hößle, opvouwkruk “Klapp Klapp ein Hocker”, 2015, gefreesde vormdelen, genaaide naden, fijn spaanplaat, spinnaker-nylon.

Rudolph M Schindler, Commode met vier laden voor de woning van Beata Inaya, USA, 1948, Douglas fir, spaanplaat, koper, ijzer.

Sebastian Cox, Kast “Shake” 2015, opdrachtgever Benchmark, kastanje, as.
© 2016 vfmk en mak
Traditionele vaardigheden in de digitale wereld, zijn die nog relevant? Je zou soms denken van niet, maar ze blijken steeds vaker juist zeer nadrukkelijk weer naar voren te komen. De meesters zijn traditioneel zwijgzaam over de geheimen van het vak, maar dankzij de digitale wereld worden veel van de geheimen toch breed ontsloten. Denk alleen al aan de enorme opleving van het breien onder jonge mensen dankzij complete community’s op internet die hun ervaringen en tips doorgeven. Fascinerende ontwikkelingen die bovendien compleet vernieuwende dingen opleveren.
De publicatie handWERK – Tradiertes Können in der digitalen Welt / handiCRAFT – Traditiononal Skills in the Digital Age kwam tot stand naar aanleiding van een tentoonstelling onder diezelfde titel in het MAK – het Oostenrijkse Museum für Angewandte Kunst (toegepaste kunsten heet dat bij ons) en moderne kunst in Wenen. De wereldwijde opleving van toegepaste kunsten en de redenen daarvan worden bekeken, net als de gulzige aandacht voor alles wat handgemaakt is.
Het boek bevat onder meer acht interviews met mensen die expert zijn in dit specifieke veld en met ambachtslieden zelf, de meesters, zeg maar. Het is een breed veld, met vele spanningsvelden, waarin ook ongelofelijk veel interessants gebeurt. Met één voet in de traditie wordt er met veel enthousiasme geëxperimenteerd en worden er nieuwe gebieden betreden. Daarvan worden vele voorbeelden gegeven, met fraaie illustraties, vaak van bijvoorbeeld meubels van tweehonderd jaar geleden die weer als inspiratiebron dienden voor de nieuwe handwerkmeesters.
Je ziet het werk van meester-ambachtslieden uit zestien verschillende Europese landen, en ze laten bijzondere, inspirerende ontwerpen zien waaruit je kunt concluderen dat het oude ambacht bij lange na niet dood is – integendeel. Het gaat kriebelen als je dit boek doorbladert, want je realiseert je vooral dat de mogelijkheden onbeperkt zijn, en dat er juist als je voortborduurt op de oude technieken nog een wereld te ontdekken en te exploreren valt. Een buitengewoon inspirerend boek, kortom.
- handWERK – Tradiertes Können in der digitalen Welt / handiCRAFT – Traditional Skills in the Digital Age (Duits/Engels) – MAK – Verlag für Moderne Kunst – ISBN 9783903131835
- Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: handWERK