Koos Staal en Gea Duiker hebben voor de dertiende keer een agenda gemaakt. Het wordt hier bijna traditie om aandacht aan die agenda te besteden, want het is elk jaar weer verkneukelend afwachten wat ze nu weer bedacht hebben. Als de agenda arriveert zoeken we meteen een rustig moment om hem eerst eens aandachtig te bekijken. Staal en Duiker zijn perfectionisten tot in de details, en dat betekent dat zelfs het inpakpapiertje in stijl is gehouden (met horoscoopteksten), met een adressticker met een zelfontworpen postzegel.

Dan de agenda zelf – een fraai gebonden boek dat oogt en voelt als een handzaam bijbeltje. Deze dertiende agenda heeft als thema bijgeloof, en als titel dus Nr 13. De eerste week begint op 26 december (26 is uiteraard niet toevallig twee keer dertien). De vage kabouter op het omslag doet meteen denken aan een familielid van ons dat theologie consequent kabouterkunde noemde. Er is voor elke dag een bladzijde ingeruimd, wat voor ons meteen betekent dat we dit jaar van dag tot dag zullen moeten leven, in plaats van, zoals vorig jaar, van week tot week. Elke dag begint met een tekstje over bijgeloof, elke week met een hele bladzijde over bijgeloof.

Uiteraard is de agenda weer perfect gedrukt op stevig papier, en is het boek echt gebonden, dus niet genaaid met een harde kaft. Staal en Duiker kennende zijn ook alle foutjes zorgvuldig gepland. Zo is er een erratum toegevoegd dat perfect bij het thema past, maar dat bij deze perfectionisten ietwat ongeloofwaardig overkomt – dit soort fouten maken ze niet, behalve bewust, om juist dit erratum te kunnen toevoegen. Het grappige is dan weer dat ze de tikfout op de linkerpagina blijkbaar over het hoofd hebben gezien. Of is die er juist ingestopt voor de liefhebber van details? En had ik al gezegd dat deze agenda ook voorzien is van een leeslint, en dat ik een absoluut zwak heb voor leeslinten?

foutjes?...

het begin...

De agenda van Staal en Duiker wordt verspreid onder relaties van het grafisch ontwerpersbureau en van de bedrijven die meewerkten. Elk jaar zijn er ook een paar exemplaren exclusief te koop bij boekhandel Boomker en Savenije in Haren. De prijs? Dertien euro en dertien cent…