fake for real - a memory game about reality
BIS is een uitgever die er steeds weer in slaagt je op een luchtige, vrolijke manier te laten nadenken over vormgeving in de breedste zin van het woord. We hebben hier al eerder aandacht besteed aan het boek Never Use White Type on a Black Background en nu is er een doosje met een verrassend leuk memory spel.
Memory is een geheugenspel voor kinderen, waarbij je een heleboel vierkante kartonnen kaartjes omgekeerd op tafel legt. Je draait er steeds twee om en probeert steeds twee gelijke kaartjes bij elkaar te vinden. Je moet dus goed onthouden waar elk kaartje ligt. Met Fake for Real werd er een intelligente variatie bedacht op dit simpele spel. De kaartjes hebben wel degelijk met elkaar te maken, maar je moet nu “fake” en “real”, namaak en echt, bij elkaar brengen. Soms is dat heel gemakkelijk, als bijvoorbeeld het gekloonde schaap langskomt, maar op andere momenten is het veel moeilijker, bijvoorbeeld als we Michael Jackson zien zoals hij er op het laatst in werkelijkheid uitzag, en de compositiefoto van de Michael Jackson zoals hij er uitgezien zou hebben als er helemaal niets aan hem veranderd zou zijn.
Soms moet je ook even goed nadenken, want Lara Croft was eerst een animatiepoppetje in een computerspel, en later pas een actrice in een film, wat het lekker ingewikkeld maakt, want wat is hier echt? Of is de film-Lara namaak van de namaakmens in het computerspel? Dubbel-fake?
Er zitten veel kaarten in dit spel die je op nog veel andere manieren aan het denken zetten over echt en fake, zoals de foto’s van OJ Simpson (zie rechts onder). Er zitten dertig kaartcombinaties in het doosje, en je kunt je dus dertig keer verbazen over werkelijkheid en namaak. Of: hoe een simpel spel je op een speelse manier aan het nadenken zet. Een absolute aanrader!
-
Fake For Real – a memory game about reality – BIS Publishers – ISBN 978-90-6369-177-6
Het eerste schaap dat gekloond werd was Dolly. Dolly kreeg op natuurlijke wijze een lam, en sinds die tijd zijn er al behoorlijk wat meer dieren gekloond, waarbij het gekloonde dier niet een exacte kopie blijkt van het originele dier, want omgevingsfactoren spelen wel degelijk een grote rol.
Links Michael Jackson zoals we hem kennen, nadat hij verschillende keren plastische chirurgie had ondergaan, in pogingen een soort van ideaalbeeld te creëren. Rechts een indruk van Michael Jackson zoals hij er uit had kunnen zien als hij geen enkele operatie had ondergaan.
Supervrouw Lara Croft was een figuur in het succesvolle computerspel Tomb Raider. Later werd er een film gemaakt met Lara Croft in de hoofdrol. Daarvoor moest dus een actrice gevonden worden die leek op een getekend animatiepoppetje. Angelina Jolie bleek perfect.
Tijdens het proces tegen OJ Simpson, die werd beschuldigd van de moord op zijn ex en haar vriend, kwamen Newsweek en Time in dezelfde week uit met de politiefoto van Simpson op het omslag. Time moest toegeven dat ze de foto hadden bewerkt om Simpson zwarter te laten lijken.
© BIS Publishers 2009