groninger kunstenaars - 1963-1973
Naar aanleiding van de tentoonstelling Jong in Groningen die Henk van Os samenstelde bracht uitgeverij Philip Elchers een mooie gebonden boekje uit met zwart-witfotoportretten die Bart de Vries tussen 1963 en 1973 maakte van Groninger kunstenaars. Hij scrhreef er zelf ook teksten bij met vaak wat anecdotes of wat meer achtergrondinformatie. Het boekje is simpel maar perfect vormgegeven en net zo perfect gebonden – het is zo’n stevig boekje geworden dat lekker dichtklapt, als een kleine kluis. Mooi.
De portretten zijn perfect. De paar kunstenaars die ik persoonlijk kende zijn in ieder geval perfect getroffen – Martin Tissing hóór je bijna omzichtig praten, Wout Muller is hier net zo aardig, rustig en intelligent als ik hem kende en Ger Siks poseert net zo stoer als altijd. De verhalen bij de foto’s lezen plezierig, maar soms zijn er wel gemiste kansen, zoals bijvoorbeeld bij Ger Siks. Een korte anecdote over een gouache die geschokte reacties opriep vanwege een prominent zichtbaar geslachtsdeel wordt aangegrepen voor een veel langer verhaal over een paar tekeningen van Harrie Huisman die ook voor commotie zorgden.
Ger Siks is een veel interessanter kunstenaar, en over hem zijn ook heel wat meer verhalen te vertellen, bijvoorbeeld over zijn gekoketteer met vuurwapens en de verhalen dat hij voor de geheime dienst geïnfiltreerd zou zijn in allerlei duistere ondergrondse fascistoïde organisaties. Hij suggereerde daarbij altijd veel, maar ging nooit dieper op zaken in. Zijn eeuwige zonnebril en gouden tanden met een diamantje zorgden daarbij voor een extra ruig imago, terwijl hij werkte met het lulligste materiaal dat een kunstenaar maar kon gebruiken – kleurpotloden. Zijn kleurpotloodtekeningen waren dan wel weer zo perfect dat iemand die ooit een van zijn tekeningen bij een afscheid cadeau kreeg die tekening met lijst en al in de vuilnisbak mieterde met de woorden: “ik hou niet van reproducties”. Als je Siks wat beter leerde kennen was het overigens een buitengewoon aardige man die het liefst op Schiermonnikoog de hele middag op het terras van Hotel van der Werff zat te keuvelen.
Naast de beeldend kunstenaars, die voor een deel ook bij Jong in Groningen te vinden zijn maakte Bart de Vries ook een indringende foto van de dichter Hendrik de Vries, in de wilde tuin van zijn huis in Haren, ’t Woeste Hoekje, waarop de dichter er net zo wereldvreemd uitziet als ik vermoedde dat hij was. Zo zijn er meer indrukwekkende foto’s te zien – Marten Klompien die de kijker doordringend aankijkt, en in wiens ogen je de passie voor de schilderkunst bijna kunt zien vlammen, en de gevaarlijk kijkende Ruurd Elzer.
Het boek van Bart de Vries vormt een zeer welkome aanvulling op Jong in Groningen, ook doordat de Vries in zijn teksten weer vanuit een iets andere invalshoek de kunstwereld van Groningen belicht.
-
Groninger Kunstenaars 1963-1973 – Fotografie & tekst Bart de Vries – Uitgeverij Philip Elchers – ISBN 978-90-5048-106-9
Let op (voordeelactie!):
Bestel dit boek rechtstreeks bij Uitgeverij Philip Elchers en de verzendkosten en de envelop worden betaald door Elchers – je betaalt dus alleen de verkoopprijs van het boek – bij bestelling moet je dan wel even de volgende code doorgeven: MM7/8
© Foto’s Bart de Vries, uit Groninger Kunstenaars 1963-1973, Uitgeverij Philip Elchers 2009