hockney printmaker - david hockney als etser, lithograaf en "printmaker" in bredere zin
David Hockney is een opmerkelijke figuur in de moderne kunst – als je hem ziet denk je dat met een karikatuur te maken hebt van een verwijfde corpsbal, met zijn gehoornde bril, zijn sjaaltjes en zijn vesten, en in zijn kunst trekt hij zich niets van welke stroming dan ook aan.
Hockney is altijd op een eigenzinnige manier figuratieve kunst blijven maken, al speurt hij daarbinnen de grenzen wel degelijk af, zoals je in zijn zwembadperiode mooi kon zien, want de rimpelingen van het blauwe water intrigeerden hem zo, dat de schilderijen die ontstonden soms tegen het abstracte aanzaten, hoewel het onmiskenbaar schilderijen of prenten van zwembaden bleven.
Hockney als fotograaf is ook een studie waard, want hij had zijn geheel eigen manier om de werkelijkheid op te bouwen uit een hele reeks kleine foto’s – en zo ontstonden de meest fascinerende fotocollages die een kunstenaar of fotograaf ooit maakte.
In het boek Hockney Printmaker, dat gepubliceerd werd ter gelegenheid van de tentoonstelling met dezelfde titel in de Dulwich Picture Gallery in Londen tussen 5 februari en 11 mei 2014, vind je een uiteenlopende verzameling van Hockney’s grafische werk, in de breedste zin van het woord.
Hockney maakte heel traditionele etsen, met aquatint, litho’s (steendrukken), maar hij maakte ook prints met kopieermachines en op andere manieren. Dat levert een verbluffend veelzijdig boek op, waarin je goed kunt zien hoe avontuurlijk Hockney als kunstenaar is, maar ook hoe fijnzinnig en perfectionistisch.
In de etsen komt Hockney de tekenaar vaak heel goed tot zijn recht, en vaak op onverwachte manieren – het heeft toch iets geniaals om een kamer vol stro te tekenen als je het over Repelsteeltje hebt – het levert een fantastisch sterk beeld op dat bovendien je fantasie prikkelt.
Of neem “De Dichter” dat alleen als portrettekening al subliem te noemen is vanwege de mooigetroffen kop, de houding en die hand. Maar dat hij de dichter dan peinzend naar de poëtische elementen laat kijken waar zijn gedichten wellicht uit opgebouwd zijn, dat heeft iets Steinbergiaans, maar het levert ook een mooi contemplatief beeld op dat het portret van de dichter perfect vervolmaakt.
Het derde voorbeeld laat nogmaals het meesterschap van Hockney zien – je ziet een simpele pot met bloemen, maar het bijzondere is dat de witte bloemen niet getekend zijn, maar juist uitgespaard – je ziet het wit van het papier.
Zo laat dit boek niet alleen een veelzijdig beeld van Hockney de graficus zien, maar het laat ook zien dat hij hier misschien wel op zijn best was. Het is hier vaak wat stiller dan in zijn schilderijen, en dat is wel mooi. Hockney de printmaker – een uitzonderlijke kunstenaar met een bijzonder oeuvre.
-
Richard Lloyd – Hockney Printmaker – Scala Arts & Heritage Publishers Ltd – ISBN 978-1-85759-893-3
-
Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: Hockney Printmaker
Een kamer vol stro, uit Repelsteeltje, 1969, ets met aquatint.
Je moet als kunstenaar maar het lef hebben om een kamer vol stro te etsen…
De dichter, 1976-77, ets met aquatint in kleur.
Hier zien we Hockney als de meesterlijke portrettekenaar die hij is, terwijl hij daarnaast humoristische, Steinbergiaanse elementen toevoegt.
Red Wire Plant, 1998, uit Recente Etsen, 1998. Ets met aquatint in rood en zwart.
Het knappe van deze ets is dat de witte bloemen niet getekend, maar uitgespaard zijn.
© David Hockney