een zeldzame prent...

Het schijnt hier om een parodie te gaan op een beroemde scene uit een Japans literair werk. Wat we hier in ieder geval zien is een vrouw die een liefdesbrief leest terwijl haar jaloerse echtgenoot over haar schouder meekijkt, terwijl een octopus het eind van de brief vastpakt. Die octopus wordt in het oorspronkelijke verhaal opgegeten terwijl dat op die specifieke dag niet mocht. De rol van de kreeft is geheel onduidelijk, en eerlijk gezegd lijkt ons dit zelfs voor japanners een raadselachtige puzzel van een prent, maar het levert wel een fascinerend en sterk beeld op.

vrouw in kimono

In de negentiende eeuw werd de vraag naar houtsnedes steeds groter, de oplages werden daardoor groter, de voorstellingen wat eenvoudiger, zoals hier – simpelweg één enkele vrouw, maar dan wel in een prachtige kimono met schitterend opgestoken haar, zodat er visueel ook wat te beleven valt.

courtisanes in de nieuwste modes

Courtisanes in de nieuwste mode van dat moment, en kunstenaar Koryusai was verder ook een meester van de details, zo leest de bovenste courtisane in de verzamelbundel “Honderd Gedichten van Honderd Dichters”, terwijl de twee anderen dezelfde gedichten op kaarten voor zich hebben liggen. Hieronder zoomen we nog even in op wat details van deze magnifieke houtsnede:

het haar...

details - boek en plantje...

uit: Die Schönheit des Augenblicks ? The Beauty of the Moment – Scheidegger & Spiess 2012