
stencil king - hugo kaagman
De graffitikunstenaar Hugo Kaagman maakt totaal ander werk dan zijn Britse tegenhanger Banksy. Banksy maakt werk dat in één oogopslag binnenkomt, terwijl Kaagman’s werk op het eerste oog wat rommeliger, wat onoverzichtelijker oogt. Banksy wil bovendien nadrukkelijk anoniem blijven terwijl Hugo Kaagman tegenwoordig op vliegtuigen spuit, en op canvas, en hij geen enkele behoefte lijkt te hebben om zich achter zijn kunstwerken te verschuilen.
De benaming Stencil King is duidelijk gekozen voor de internationale markt, maar is voor Nederlanders wellicht wat verwarrend, want een stencil is hier wat anders dan in het Engels. Maar ik geef toe: Sjablonenkoning bekt wat minder lekker. Toch maakt Kaagman oer- en oerhollandse kunst, waarbij hij de laatste tijd nadrukkelijk geïnspireerd lijkt door Delftsblauw aardewerk, alleen geeft Kaagman een iets genuanceerder en kritischer beeld van Nederland (en vaak met name Amsterdam) dan de traditionele delftsblauwe tafereeltjes. In dat opzicht heeft Kaagman net als Banksy zeker anarchistische trekjes. Alleen de combinatie van het oerdegelijke en kneuterige delftsblauw en graffiti al…
Uitgeverij Lebowski heeft een boek uitgebracht waarin een overzicht is te vinden van het werk van Hugo Kaagman vanaf het begin, halverwege de jaren zeventig, toen er nog vooral uit verveling graffiti gespoten werd, tot nu. Tegenwoordig werkt Kaagman veel in opdracht, onder meer voor de KLM en de NS. Dat leverde een paar bijzondere, grootschalige projecten op. Als gezegd is het werk van Kaagman niet in één oogopslag te bevatten, maar moet je er wat meer tijd voor nemen, maar dan valt er ook voldoende te beleven.
Het boek Stencil King bevat een intrigerend overzicht van een oerhollandse verfspuiter, die met spuitbus en sjabloon onverwachte kunst weet te produceren.
-
Hugo Kaagman – Stencil King – The Dutch godfather of stencil graffiti – Uitgeverij Lebowski – ISBN 978-90-488-0275-3
© Hugo Kaagman, uit Stencil King, uitgeverij Lebowski 2009