doet schildert een jong model

Doet schildert een jong model, en deinst er niet voor terug de neus in te korten, de mond te verplaatsen en andere rigoureuze ingrepen te doen – je kreeg echt even een openhartig kijkje in de keuken van de portretschilder. Sommige toeschouwers zeiden er zelf helemaal gek van te worden als ze zo zouden moeten werken, maar Doet reageerde er laconiek op: “je weet wat het eindresultaat moet zijn, en soms is dat gewoon hard werken”.

ze laat twee voorstudies zien

Voorstudies van het model dat gaat zitten als er even geen ander model voorhanden is: haar man. Elders in het atelier hing een donker schilderij van de man als “heilige met tulband”, maar het kon ook een mijnwerker uit de Oekraïne zijn. Mooi donker schilderijtje overigens.

schilderdemonstratie

Een schilderdemonstratie voor publiek – Doet deed er niet moeilijk over en liet ook zien dat niet alles eenvoudig of gemakkelijk gaat. Het bleef voor het grootste deel wel bij technische verhalen, maar je kon de passie voor bepaalde onderwerpen er toch regelmatig doorheen horen schemeren.

twee aubergines

Keukenschilderijen – alledaagse voorwerpen die hun eigen specifieke schoonheid hebben. De bijzondere glans van de aubergines, of de modderige donkere roodheid van de rode biet – de uitdaging ligt in het vastleggen van juist die aspecten.