
gerhard richter - early work 1951-1972
Gerhard Richter is de intrigerendste levende kunstenaar van dit moment. Er verschijnen elk jaar meerdere boeken over hem, en ik ben zo gefascineerd door de man dat ik nieuwsgierig genoeg ben om ze allemaal te willen lezen, maar soms valt dat niet mee.
Zo is Early Work, over de beginperiode van Richter, maar voor een klein deel interessant, en voor een vrij groot deel kunsthistorische prietpraat en pseudodiepzinnig geneuzel waar de schilder zelf waarschijnlijk stilletjes veel plezier om heeft gehad. Ondertussen kun je aan de illustraties, die overigens te karig zijn, redelijk goed zien dat Richter, na zijn sociaalrealistische leertijd in Oost-Duitsland, een tijd zoekende was, waarbij zijn inspiratiebronnen duidelijk zichtbaar waren in zijn werk. Zie de voorbeelden hier rechts.
Pas rond 1960 begon zich een eigen stijl af te tekenen, als je in Richters geval tenminste van een eigen stijl kunt spreken. Hij maakt in ieder geval duidelijk herkenbaar werk. We hebben het hier al eerder over het opmerkelijke ontbreken van een handschrift bij Richter gehad. Ook dat hoort op een bepaalde manier bij die eigen stijl.
Er is in dit boek wel veel aandacht voor de samenwerkingsverbanden die Richter in de loop van zijn kunstenaarsleven aanging, en dat is wel degelijk interessante lectuur. Over de samenwerking van Richter met Günther Uecker, Blinky Palermo en Sigmar Polke had ik elders nog niet veel gelezen.
Maar het hoofdstuk over die collaborations is meteen ook het enige echt interessante hoofdstuk in dit wel erg ambitieuze en loodzware boek dat verder alleen interessant is voor kunsthistorici die altijd en overal verdieping willen aanbrengen, ook als dat niet nodig is, en die vooral ook niet allergisch mogen zijn voor hun eigen vakjargon.
-
Gerhard Richter – Early Work 1951-1972 – edited by Christine Mehring, Jeanne Anne Nugent, Jon L Sydl – Getty Publications – ISBN 978-1-60606-040-7
Meer over Gerhard Richter:
Richter kreeg zijn opleiding in Oost-Duitsland waar hij afstudeerde met muurschilderingen in de sociaalrealistische stijl. Deze is inmiddels overgeschilderd.
1960 – Richter is nog zoekende – in de stijl van Morandi.
1957 – Richter in de stijl van Klee.
1963 – Hier zien we al een echte Richter.
1962 – Feest – een van Richters onmiskenbare eigen stijlen.