ema

© Gerhard Richter – Ema (Akt auf einer Treppe) 1966
Dit is het schilderij waarmee Richter bij een breder publiek beroemd geworden is. Niet alleen een commentaar op Marcel Duchamps “Naakt dat van een trap afdaalt”, en dat als een mijlpaal in de beeldende kunst wordt beschouwd, maar ook te zien als een statement van Richter: de schilderkunst is niet dood, figuratieve kunst is niet dood, schoonheid mag ook nog steeds, maar we trekken ons verder van alle bestaande conventies niet zo heel veel aan. Zo is dit schilderij duidelijk naar een onscherpe foto geschilderd, wat voor figuratieve schilders een doodzonde was.

flamische krone

© Gerhard Richter – Flämische Krone – 1965
“Het banale en de nieuwe schilderkunst” heet het subhoofdstuk waar dit schilderij, en onder meer ook een schilderij van een toiletrol of een houten keukenstoel te vinden is. 

dode

© Gerhard Richter – Tote, 1988
Maar het gaat in die jaren ook om de Baader-Meinhofgroep, om ontvoeringen, om aanslagen en moorden. Richter schildert de moordenaar van Kennedy, maar ook zijn weduwe. Afstandelijk lijkende schilderijen, onscherp, zwartwit, zonder handschrift, maar met een felle dramatische kracht.