giovanni giacometti de grote panorama's
Bij schilderijen en panorama’s denken we in Nederland meteen aan het Panorama Mesdag, een spectaculair metershoog 180 graden groot schilderij waar je middenin staat en dat de illusie geeft dat je middenin het landschap staat dat Mesdag geschilderd heeft.
Zo spectaculair zijn de panorama’s van Giovanni Giacometti niet – je moet hier denken aan vier forse schilderijen die naast elkaar hangen en samen een enorme bergketen laten zien, gezien vanaf een bergweide. Op een totaal andere manier dan Mesdag ook bijzonder indrukwekkend, moet ik zeggen.
In het boek dat aan de panorama’s van Giacometti gewijd is hebben ze speciale uitklappagina’s gemaakt om de vier schilderijen waar ik het over heb mooi naast elkaar te kunnen laten zien. Dan gaat het om het Panorama van Muottas Mutagl, dat Giacometti in 1897 en 11898 schilderde.
Verder is er nog een panorama van Flims dat wat minder spectaculair uitpakt. Het boek draait dus vooral om dat ene vierdelige panorama, waarvan je ook een aantal voorschetsen te zien krijgt, plus foto’s van de bergen, een fotocollage van Giacometti en wat losse bergschilderijen die verwantschap hebben met het panorama. Verder staat er nog een heel fraaie panoramalithografie in het boek van Elias Emanuel Schaffner van een Alpenbergketen.
Mooi hoor, die bergpanorama’s, maar als ik de kans krijg ga ik toch weer even kijken bij Mesdag’s Panorama, dat ik in de eenvoud van zijn duinlandschap eigenlijk duizend keer mooier vind. Kijk, dat heeft Giacomettti dan toch mooi weer bereikt.
- Giovanni Giacometti – Die Grossen Panoramen – Bundner Kunstmuseum Chur – Scheidegger & Spiess
© Bündner Kunstmuseum Chur 2021 Scheidegger & Spiess