kader attia architectuur van de herinnering
Naar aanleiding van de tentoonstelling Architektur der Erinnerung / Architecture of Memory in het Ludwig Museum im Deutschherrenhaus in Koblenz van november 2017 tot en met 21 januari 2018 kwam er ook een magnifieke catalogus uit met het werk van Kader Attia, een kunstenaar die afwisselend in Berlijn en Algiers werkt.
Attia werd in 1970 in Parijs geboren en groeide op in Frankrijk en Algerije, studeerde kunst in Parijs en Barcelona en bracht een aantal jaren door in Congo en Zuid-Amerika. Met die achtergrond zal het je niet verbazen dat Attia een interculturele en interdisciplinaire aanpak heeft als hij kunst maakt.
Als je de catalogus van de tentoonstelling doorbladert word je dan ook regelmatig op het verkeerde been gezet en laat Attia je zaken zien die je denkt te zien terwijl je iets heel anders ziet. Eerst foto’s van architectuur, gevolgd door een bouwwerk dat opgebouwd is uit suikerklontjes, dat vervolgens instort. En dat is dan maar een eenvoudig voorbeeld. Je zit in dit boek eigenlijk steeds opnieuw terug te bladeren om te kijken wat je gemist hebt of waar je precies op het verkeerde spoor gezet bent.
Fascinerende kunst dus, waarbij Attia grote onderwerpen als het kolonialisme niet uit de weg gaat. Een van de begrippen die steeds terugkeert is “repair”. Het gaat te ver om er hier heel diep op in te gaan, maar laat ik volstaan met de constatering dat Attia er op een intrigerende, lichte en toch behoorlijk indringende manier het koloniale verleden mee weet te tackelen.
Ik heb de tentoonstelling helaas niet kunnen bezoeken, maar met dit magnifieke boek kun je al een behoorlijke tijd zoet zijn, want dit is kunst die triggert, en die je niet meer loslaat als je je er een beetje in begint te verdiepen.
- Kader Attia – Architektur der Erinnerung / Architecture of Memory – Kerber Verlag – ISBN 9783735640345
- Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: Architecture of Memory
© Kader Attia 2017 Kerber Verlag