hächler, zonder titel

Peter Hächler, zonder titel, vormstudie voor Formation Carré, 1993, poyuretheen, 56x37x33 cm. Ogenschijnlijk simpel, elegant, maar je moet er wel drie keer omheen lopen om precies te zien hoe het zit. Mooi.

Haechler_ atelier

Atelier Peter Hächler, Lenzburg, detail, 2015. Als ik zo’n foto zie (er staan er nog een paar in het boek, onder meer van een tafel vol met dit soort modellen), dan word ik daar helemaal hebberig van – die prachtige minibeelden. Die vreemde gedraaide vormen, of iemand het hout even in een bankschroef heeft gezet en de boel verdraaid heeft. De bijzondere spanning van die beelden…

zonder titel

Peter Hächler, zonder titel – model voor Raumknoten, 1975, metaalstaven, verf, 66x75x55 cm. Ook hier weer bedrieglijk eenvoudige constructies, maar het grote beeld in de openbare ruimte is dan wel een beeld waar je niet snel op uitgekeken raakt, want het zit heel ingenieus en elegant in elkaar.

Haechler, zonder titel

Peter Hächler, zonder titel. Ook hier weer de bedrieglijke eenvoud van een paar geometrische vormen, maar je moet er wel een paar keer omheen lopen om de ware schoonheid te ontdekken die achter de subtiele vervormingen schuilgaat.