claudia keller en bärbel küster uitgestelde tijd 100 jaar hans josephsohn
Hans Josephsohn wordt wel als een van de belangrijkste Zwitserse beeldhouwers van de twintigste eeuw beschouwd. Hij leefde van 1920 tot 2012. Hij werd in Königsberg geboren, emigreerde naar Italië en daarna naar Zürich, waar hij van 1938 tot zijn dood woonde en werkte. Josephsohn was een van de vluchtelingen van de twintigste eeuw, en daarom heeft de titel van het boek dat verscheen ter gelegenheid van zijn honderdste geboortejaar Gestundete Zeit – uitgestelde tijd.
Het is een bijzonder boek geworden, niet in het minst door de opmerkelijke foto-essays die Jules Spinatsch maakte van de werken van Josephsohn die zich in de openbare ruimte bevinden. Die foto’s zijn meestal wat onscherp, maar juist daardoor benadrukken ze bijna de ruwheid en de, tja, lompheid zou ik bijna zeggen, van de beelden die deze man maakte. Subtiel was Josephsohn niet, dat kunnen we wel vaststellen, maar zijn beelden hebben wel een zeldzame kracht die overeind blijft.
In het boek zijn ook wat essays te vinden die de kunst van Josephsohn in zijn tijd plaatsen, en stukken over de manier waarop hij zijn verhaal vertelt door middel van zijn beelden, over de technieken die hij gebruikte, en over het geheim van Josephson – hoe hij zulke massieve beelden kon maken die tegelijk een enorme dynamiek uitstralen. En hoe het komt dat zijn beelden een bepaalde tijdloze uitstraling hebben. Voor mij was dit een verrassende kennismaking met een bijzondere beeldhouwer. Mooi boek.
- Keller & Küster – Gestundete Zeit – 100 Jahre Hans Josephsohn – Scheidegger & Spiess
- Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: Gestundete Zeit
Hans Josephsohn in zijn atelier aan de Burstwiesenstrasse, rond 1970. © Friedrich Zubler
Hans Josephsohn, ZonderTitel, rond 1947. © Jürg Hassler
© 2021 Scheidegger & Spiess