
gerhard richter - motifs - een boek, gebaseerd op één schilderij
We hebben het hier met enige regelmaat over de intrigerende schilder Gerhard Richter gehad (zie de links hieronder). Voor het geld hoeft hij niet meer te werken, dus hij maakt tegenwoordig alleen maar werk waarin hij zijn eigen avontuurlijke pad volgt. Mocht je nog niet overtuigd zijn van het genie van deze kunstenaar, dan raad ik je aan het boek Motifs aan te schaffen.
Hierin gaat hij uit van het abstracte schilderij dat je hier rechts ziet, een vrij woest en expressionistisch ogend schilderij. Daar worden details uit gehaald die gespiegeld naast en onder elkaar gezet worden, waardoor motieven ontstaan. In het begin zijn dat nog vrij ruwe motieven, maar het worden al heel snel, door de versnellende herhaling en het inzoomen, bijzondere patronen, die doen denken aan Moorse architectuur, terwijl je verderop aan breipatronen moet denken, en nog verder wordt er weer een ander abstractieniveau bereikt.
De grote kunstenaar zonder handschrift verricht hier wederom een klein wonder waar je met open mond naar zit te kijken: hij gaat van abstracte kunst via abstracte kunst naar abstracte kunst, en doet onderweg een aantal totaal verschillende werelden aan. Er zitten vele, vele bladzijden in dit monumentaal dikke boek waar een andere kunstenaar een moord voor zou doen, en bij Richter komen ze gewoon even langs als onderdeel van zijn kleine adembenemende avonturenreis.
De pure, verbluffende schoonheid van sommige pagina’s verbaast misschien nog het meest, want je zou kunnen denken dat Richter alleen een schematisch plan uitvoert en dat wat je te zien krijgt puur toeval is, maar dat klopt niet. Richter weet heel precies wat hij doet, en zijn toeval is ook inderdaad zijn toeval, dat door hem persoonlijk is gedirigeerd, en dat luistert naar de hand van de meester.
Magnifiek!
-
Gerhard Richter – Motifs – Centre National d’art et de culture Georges Pompidou 2012 – ISBN 978-2-84426-5777 –
Meer over Gerhard Richter:
Abstract schilderij 724-4, 1990, olieverf op doek, 92 x 126 cm.
I – 1 / 2
© Gerhard Richter