mauve tot mondriaan - made in laren
Made in Laren lijkt misschien een vreemde ondertitel van een boek over de kunstenaarskolonie Laren tussen 1880 en 1930, maar de landschappen van Anton Mauve waren in de Verenigde Staten zeer gewild, en zo ontstond die uitdrukking, toen al.
Haagse Schoolschilders trokken tegen 1880 naar het landelijke Laren en Blaricum om daar het boerenbestaan en landschappen vast te leggen, en ze deden dat met groot succes, waardoor ze meer kunstenaars aantrokken, van over de hele wereld, uit Amerika, maar ook bijvoorbeeld de Duitse impressionist Max Liebermann heeft vier zomers lang in Laren indrukwekkend werk gemaakt.
Vanaf 1900 werd diezelfde kunstenaarskolonie een broedplaats van vernieuwing, toen kunstenaars als Jan Sluijters, Bart van der Leck en Piet Mondriaan de traditionele onderwerpen op een iets andere manier begonnen vast te leggen. Zie de molen van Mondriaan zoals die op de omslag van het boek prijkt.
Symbolisme, pointillisme, luminisme, expressionisme en uiteindelijk de verregaande complete abstractie volgende elkaar in rap tempo op. En dat alles binnen een relatief korte periode, binnen die ene bijzondere kunstenaarskolonie Laren/Blaricum.
Dit bijzondere kantelpunt in de Nederlandse kunstgeschiedenis, waarin de traditionele, figuratieve schilderkunst onverwacht in hoog tempo wordt ingehaald door de abstracte avantgarde is mooi te volgen in dit fraaie boek. Een fascinerende ontwikkeling, die je bijna stap voor stap kunt volgen.
De uitstekend gekozen reproducties laten het beste zien wat er in de kunstenaarskolonie Laren is gemaakt in die intrigerende periode.
-
Mauve tot Mondriaan – Made in Laren – Emke Raassen-Kruimel en Caroline Roodenburg-Schadd – Uitgeverij Thoth Bussum / Singer Laren – ISBN 978 90 6868 641 8
-
Bestel het boek hier rechtstreeks bij een bekende webwinkel: Mauve tot Mondriaan
Twee landschappen vn Anton Mauve en een schaapsstal van Arina Hugenholtz, rond 1885
Rechts staand naakt van Jan Sluijters uit 1910
Bert van der Leck, het gezin, 1921