de kleur van mondriaan - mondrian farbe
Piet Mondriaan was een van de grootste en invloedrijkste kunstenaars van de vorige eeuw. We zijn geneigd dat gemakkelijk te vergeten, en gaan dan verontwaardigd doen over het bedrag dat voor zijn Victory Boogie Woogie is betaald, maar de rest van de wereld, waar ze hem overigens steevast Mondrian noemen, lijkt wel degelijk doordrongen te zijn van Mondriaan’s belang.
Zo is er van 1 februari tot 11 mei 2014 in het Duitse Bucerius Kunst Forum een uitgebreide tentoonstelling te bewonderen onder de titel Mondrian Farbe, waarin we de ontwikkeling van Mondriaan op een hele mooie, overzichtelijke manier kunnen volgen.
In de voorbeeldige catalogus wordt er bovendien bij elk werk uitleg gegeven, en wordt ook elk werk in de ontwikkeling van Mondriaan geplaatst. Zo weten we nu dat Mondriaan’s landschappen tot aan de Rode wolk altijd aardse kleuren te zien hadden gegeven, en dat hier voor het eerst fel rood en fel blauw tegen elkaar aan geplaatst worden.
Het Berkenbosje, van vijf jaar eerder, laat die aardse kleuren nog goed zien, maar daar zie je wel weer heel duidelijk dat Mondriaan’s sterke en strakke gevoel voor compositie er al vanaf het prille begin in zat.
Zo laat deze tentoonstelling overtuigend zien dat Mondriaan vanaf het begin een sterk gevoel voor compositie koppelde aan een sterk gevoel voor kleur.
Dat hij vervolgens het lef had om zo rigoureus voor de abstractie te kiezen als hij deed, daarvoor was het genie van Mondriaan nodig, maar hier kun je goed zien dat hij een lange en buitengewoon fascinerende route moest gaan voordat hij bij die kale schilderijen uitkwam, en uiteindelijk bij die feestelijke uitbarsting van de Victory Boogie Woogie…
-
Mondrian Farbe – Bucerius Kunst Forum – Hirmer Verlag – ISBN 9783777422046
-
Bestel hier rechtstreeks bij een bekende webwinkel: Mondrian Farbe
De rode wolk, 64 x 75 cm, olieverf op karton, 1907
Gesigneerd rechts onder: PiET MONDRiAAN
Berkenbosje, houtskool en gouache op papier, 58,5 x 42 cm, 1902
Sterke horizontale en vertikale lijnen en scherpe contrasten zaten er toen al in.
Expositieruimte Bucerius met Duinlandschap uit 1911, olieverf op doek, 141 x 239 cm, geschilderd in zijn Amsterdamse atelier.
Impressie van de tentoonstelling, met links de Compositie in Ovaal met kleurvelden 2, uit 1914, Olieverf op linnen, 113 x 84,5 cm.