new graphic design in china
In Hong Kong zit Uitgeverij 3030 Press, die ons al eerder verraste met een bijzonder boek over de jongste lichting Chinese fotografen, New Photography in China. Hun boek over de nieuwe generatie grafische vormgevers, New Graphic Design in China, is al net zo verrassend en net zo gevarieerd. Bij het ontwerp dat de voorkant van het boek siert hoort bijvoorbeeld een hele serie ontwerpen waarin dat danseresje een rol speelt. Prachtig.
Het spiegelen van foto’s wordt wel vaker als visuele truc toegepast, maar als je, zoals hier rechts te zien is, van gebouwen of logge hijskranen rare robotbeestjes weet te maken heb je toch iets bijzonders gedaan, vind ik. Het is werk van Fang Er en Meng Jin, die allebei in Beijing wonen. Want dat moeten we hier toch even benadrukken: het gaat echt om Chinese vormgevers, niet om half-westerse Hong Kongers.
Het boek staat vol met heel verschillend werk. Een oud ogende doos met verrassende inhoud, boeken die onmogelijk lijken, verbluffende verpakkingen, schitterende posters, bijzonder en onverwacht drukwerk, magnifieke tekeningen die verwerkt zijn in ontwerpen voor boeken of posters, merkwaardige kunstuitingen, collages, enzovoorts.
Het komt er op neer dat er in China op dit moment veel meer vrijheid lijkt te zijn dan wij ons hier realiseren, want er zit ook wat shockeerwerk tussen en werk dat vermoedelijk toch de wenkbrauwen zal hebben doen fronsen bij overheden. Het mooie voor ons als westerse kijker is vooral dat je hier dingen ziet die verrassend anders zijn, en daardoor ook heel inspirerend. Een aanrader van een boek, waarin je niet snel uitgekeken bent.
-
Javin Mo (ed) – New Graphic Design in China – 3030 Press – ISBN 978-988-99384-1-3