Vele jaren geleden stond ik op de ramsj-afdeling van een grote boekhandel op de Grote Markt in Groningen met een groot boek in de hand waarin de perfecte zeven stond. Ieder hoofdstuk begon met een paginagroot cijfer, en de zeven was simpelweg perfect. De rest van het boek was niet echt interessant, en ik vond het wat ver gaan om voor die ene perfecte zeven tachtig gulden neer te tellen. Toch ben ik de daaropvolgende dagen verschillende keren gaan kijken om me even aan die perfecte zeven te vergapen. Tot het boek verkocht bleek te zijn, en toen had ik nieteens de titel genoteerd. Eigenlijk heb ik altijd een beetje spijt gehad dat ik het boek, of eigenlijk die zeven, toen niet gekocht heb. Sinds die tijd bekijk ik elke zeven die ik tegenkom met wat meer aandacht, maar die perfecte ben ik nooit meer tegengekomen.

Hoe ziet een perfecte zeven eruit? Sierlijk, elegant en toch stevig en robuust.
We zullen er binnenkort hier wat meer laten zien die de moeite waard zijn. De bovenste hier links vonden we op een stalen balk op het station van Houten, daaronder zie je een schilderij van Jasper Johns, die cijfers eigenlijk alleen als aanleiding gebruikte.
Hier zie je de zeven die hoort bij het lettertype dat we hier altijd gebruiken, de Arial. Deze letter is overigens speciaal voor het beeldscherm ontworpen, en hij voldoet door de fraaie kromming en de stevigheid wel min of meer aan de basiseisen.

7