
the fascination of persia - de perzisch-europese dialoog in zeventiende-eeuwse kunst en de hedendaagse kunst van teheran
Als je aan Iran denkt zul je niet meteen aan hedendaagse kunst denken. Je zult zelfs niet zo snel aan het oude Perzië denken en aan de kunst van dat beschaafde oude land. In The Fascination of Persia is aandacht voor beide, en dat levert een inderdaad buitengewoon fascinerend boek op, dat niet alleen laat zien dat Iran een lange geschiedenis op het gebied van kunst heeft, maar ook dat daar nog vele sporen zijn terug te vinden van de wisselwerking en kruisbestuiving met het westen, met ons dus.
Als je alleen al naar de foto hier rechts kijkt, dan zie je daar wandschilderingen die in het begin van de zeventiende eeuw door een Nederlandse schilder gemaakt zijn in een kathedraal in het Perzische Isfahan. Als je daar het fijne van wil weten lees je het hoofdstuk Between Court and Company: Dutch Artists in Persia.
Zo zijn er hoofdstukken over het exotisme in het vroege “Moderne Holland”, over Europese kaartenmakers die in de zeventiende eeuw en eerder Perzië en Iran in kaart brachten, over diplomaten, missionarissen, handelaren en reizigers, over Poolse stoffen en Perzië, over de Europese invloed op de zeventiende-eeuwse Perzische schilderkunst en over nog veel meer.
Maar het interessantste hoofdstuk is, wat mij betreft, dat over hedendaagse kunst in Teheran. Want dan zien we, toch wel enigszins tot onze verbazing, dat ook daar, zoals overal ter wereld, intrigerende, baanbrekende, spannende nieuwe kunst gemaakt wordt.
Het boek is daardoor een subtiele ontkrachter van het zwartwitdenken dat altijd bij iedereen wel een klein beetje op de loer ligt. Je krijgt hier op een mooie aanschouwelijke manier geschiedenisles, en je ziet dat er ook nu in Teheran baanbrekende kunst gemaakt wordt. Dat is, op een onspectaculaire manier, een verademing.
-
The Fascination of Persia – The Persian-European Dialogue in Seventeenth-Centrury Art & Contemporary Art of Teheran – Museum Rietberg – Scheidegger & Spiess – ISBN 978-3-85881-739-6
-
Bestel het boek hier rechtstreeks bij een bekende webwinkel: The Fascination of Persia
De Hollandse schilder Barend van Sichem heeft met vrij grote zekerheid in het begin van de zeventiende eeuw de wandschilderingen gemaakt in de All Savior’s Kathedraal in Isfahan, voor de Armeense gemeenschap die daar toen woonde. Links boven “De Verleiding van Christus”.
Mooi vergelijkingsmateriaal: boven (fig 79) Titian, Venetië rond 1550, Venus en Cupido, daaronder (fig 80) Mir Afzal al-Husaini, rond 1640, Iran, liggend naakt, en tenslotte (fig 81) Sadiqi Beg, tussen 1590 en 1600, Bilqis, Koningin van Sheba, Iran.
© Farhad Fozouni – Aftershock Poetry, 2010, Teheran
© Nazgol Ansarinia – Mendings – 2012 – Teheran