Vroeger had ik niet zo heel veel met Picasso, hoewel ik een aantal werken wel erg goed vond, zoals zijn serie stierentekeningen. Ik ging pas echt om toen ik een film zag waarin je Picasso zag schilderen. De film begint met wat simpele penseeltekeningen die je ziet ontstaan, maar later gaat hij ook echt schilderen, en zie je het genie pas goed aan het werk.

Picasso schildert, en als je denkt dat het schilderij nu wel ongeveer af is, gaat hij er een totaal andere kant mee op, waardoor het schilderij dat je eerst zag volledig overschilderd wordt. En dat proces herhaalt zich nog een paar keer. Dat is een proces dat ik herken – als ik met een tekening bezig was vond ik het altijd jammer dat je steeds maar één keuze kon maken als je verder wou, want op elk gegeven moment kan een tekening nog honderd kanten op. Picasso laat hier zien waar dat toe kan leiden.

Dat betekent dat veel van zijn meesterwerken waarschijnlijk verborgen zitten onder een totaal ander eindresultaat, puur omdat het Picasso alleen maar lijkt te gaan om het avontuur dat scheppen is. Het mooie van de film is dat je dat hele proces uitgebreid kunt volgen. Het is dan ook volkomen terecht dat die film nu tot Frans erfgoed is verklaard, en dat hij nu ook op dvd te koop is. Een absolute aanrader voor iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in kunst, en zeker ook voor iedereen die kunstenaar wil worden. Verplichte kost op kunstacademies, ook omdat de gretigheid waarmee Picasso zit te schilderen ontzettend aanstekelijk werkt.

  • The Mystery of Picasso – a film by Henri-Georges Clouzot – onder meer te koop bij Amazon
  • Je kunt ook fragmenten uit de film bekijken bij YouTube

 

   •