- sibylle kramer rough interiors
Rough Interiors is een boek dat maar liefst 55 verschillende voorbeelden laat zien van opmerkelijke architectuur waarbij de geschiedenis en de hedendaagse tijd elkaar op een creatieve manier weten te vinden.
Soms lukt dat door een middeleeuwse ruïne, een kasteel dat deels door brand was verwoest, met moderne bouw te combineren in plaats van het op een ouderwetse manier te renoveren. Dat leverde in het geval van Astley Castle een verrassend resultaat op waar je met grote verbazing naar zit te kijken. Want juist dat contrast tussen heel oud en modern maakt het een spannend gebouw.
Ruwe plafonds, ongepleisterde muren en andere zichtbare sporen van het verleden, gecombineerd met vernieuwende ideeën, creatieve oplossingen, moderne materialen – het blijken soms magische combinaties te zijn, en Rough interiors levert een groot aantal inspirerende voorbeelden van over de hele wereld, in alle soorten en maten.
Want het gaat niet alleen om oude ruïnes of kerken die een nieuw leven krijgen, maar er zijn ook fabrieken, of soms gewone huizen die met een kleine ingreep verrassend anders worden. Botsingen, contrasten en spanningen blijken bijzonder interessante en vooral ook verrassende architectuur op te leveren.
In dit boek komen niet alleen prestigieuze dure projecten langs, maar juist ook een aantal low-budget projecten, waar de architect juist de mogelijkheden van wat er al was volledig wist te benutten, en zo zonder veel geld een optimaal resultaat bereikte. Het laatste voorbeeld dat we hier rechts laten zien is daar een mooi staaltje van – Rotterdammers die met hergebruik van materialen en door middel van een sociaal project heel goedkoop een fantastisch en verrassend interieur wisten te verwezenlijken.
Het boek zit bomvol van zulke inspirerende voorbeelden, en een groot aantal daarvan kun je ook gewoon binnenlopen, want het zijn winkels, restaurants, café’s of andere openbare gebouwen. Want dat is natuurlijk wel zo: foto’s zijn weliswaar prikkelend en inspirerend, maar architectuur moet je toch vooral beleven – een gebouw moet je zelf van binnen en van buiten gezien en gevoeld hebben. Als je dit boek gezien en gelezen hebt heb je in ieder geval zin om op toernee te gaan om een aantal van die Rough interiors in het echt te gaan bekijken.
Rough interiors – een verrassend, maar vooral ook inspirerend boek.
-
Sibylle Kramer – Rough interiors – Braun – ISBN 978-3-03768-157-2
-
Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: Rough interiors
De ruïnes van een middeleeuws kasteel vormden de basis voor een luxueus vakantieoord, waarbij je overal zichtbaar de resten van die ruïne terugziet.
Astley Castle aan de buitenkant – je moet natuurlijk wel het lef hebben om een middeleeuwse ruïne te gaan combineren met moderne bouw – dat is toch wel even wat anders dan gewoon regulier restauratiewerk…
Brood is een simpel product met weinig ingrediënten, dat traditoneel wordt uitgestald en verkocht op een eenvoudige manier. Bij bakker Chirico in Melbourne, Australië ontwierpen de architecten een interieur met een simpel doel: de broden vers uit de oven te laten afkoelen en ze zonder verpakking presenteren, klaar om gesneden en verkocht te worden. Ze lieten de houten rekken doorlopen over het plafond. De planken zijn zo ingericht dat bijvoorbeeld de stokbroden er ook mooi in kunnen.
Hergebruik van afvalhout leverde opmerkelijke stoelenrijen op in dit zaaltje in een voormalige fabriek in Rotterdam, die omgebouwd werd tot kantoorgebouw met ook dit soort zaaltjes.
Het project van de architecten Doepel Strijkers ging verder dan alleen het hergebruik van materialen – er werden ook oud-gedetineerden in een reïntegratieproject ingezet bij het maken van de verschillende objecten voor het interieur van het gebouw.
© Sibylle Kramer – Rough Interiors – Braun