- dieter geissbühler ruimtelijk denken - het belang van materiaal voor het ontwerp
Het hoeven niet altijd grote gebonden fullcolor boeken te zijn die je op architectuurgebied verbazen en verrassen. Soms is het een onopvallende ingenaaide brochure van 84 pagina’s met een bruin kaftje waar je door gepakt wordt.
Spatial Thinking van Dieter Geissbühler is eigenlijk bedoeld voor architecten, maar het is een boekje dat zeker ook voor geïnteresseerde leken interessant is om te lezen en te bekijken, want Geissbühler kiest om te beginnen mooie visuele voorbeelden bij zijn verhaal, en zijn verhaal snijdt hout.
“Ruimtelijk denken” geeft wat minder aan waar het hier over gaat dan de ondertitel, want daar draait het feitelijk om – het wezenlijke belang van het materiaal dat je kiest voor het ontwerp wat je maakt. Het maakt nogal wat uit of je een huis uit baksteen optrekt of het van beton maakt, en Geissbühler laat hier overtuigend zien wat precies de consequenties kunnen zijn.
Hij laat ook mooi zien wat een combinatie van materialen kan doen, en dat je als architect tegenwoordig ongekende mogelijkheden hebt die nog lang niet altijd optimaal gebruikt worden, zeker niet als we het hebben over “ruimtelijk denken”. Veel architecten hebben een voorkeur voor een bepaald materiaal, soms een combinatie (staal en glas is tegenwoordig populair), maar er zijn weinig architecten die open staan voor alle mogelijkheden en combinaties.
Kortom – dit is een vrij klein, maar buitengewoon fascinerend boekje, vol (bouw)tekeningen, foto’s en prikkelende teksten. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in architectuur, maar ik het zou beeldhouwers of academiestudenten zeker ook aanraden.
-
Dieter Geissbühler – Spatial Thinking – Laboratorium 3 – Quart Publishers – ISBN 978-3-03761-055-8
In de Hanzesteden was er al een traditie van bouwen met baksteen, dus daar weten ze de mogelijkheden ook nog uit te buiten.
In fabrieken is staal een mooi materiaal, meestal in combinatie met beton, maar ook wel met hout of baksteen en glas.
Ook met beton kan elegant gebouwd worden.
© Dieter Geissbühler – Spatial Thinking, Quart Publishers