Je bent altijd geneigd te denken dat de mooiste kunstwerken zich in musea bevinden, terwijl er heel veel prachtige kunst in privébezit is van de meest uiteenlopende kunstliefhebbers of verzamelaars. Dat geldt in nog sterkere mate voor kunstvoorwerpen die ooit uit verre landen hiernaartoe zijn gesleept, soms puur uit verzameldrift, soms omdat een bepaald voorwerp meer betekenis voor de nieuwe eigenaar had.

In het Afrika Museum in Berg en Dal is momenteel (van oktober 2008 tot en met 4 januari 2009) een tentoonstelling te zien onder de titel “Van Verre Volken Thuis, Kunst in de Kamer” waarin een groot aantal kunstwerken te zien is in hun hedendaagse natuurlijke habitat, namelijk de kamer van de huidige eigenaar. In het prachtige grootformaat boek dat als catalogus bij de tentoonstelling dient worden de kunstwerken juist weer losgezongen van hun omgeving getoond, prachtig gefotografeerd en perfect gedrukt, zodat elk voorwerp optimaal tot haar recht komt.

Dat levert niet alleen een magnifiek boek op, maar vooral een schitterend overzicht van kunstvoorwerpen van over de hele wereld die je normaalgesproken nooit te zien krijgt. En daar blijken heel wat juweeltjes tussen te zitten, zoals het Konomasker uit Mali dat je hier links ziet (en dat is meteen ook mijn persoonlijke favoriet). Het boek is iets te groot om onder mijn A4-scanner te passen, dus ik heb wat foto’s gemaakt van dubbele bladzijden zodat je een beetje een idee krijgt. Ieder beeld of voorwerp krijgt een ruime bladzijde met Engelse verklarende tekst, achterin het boek worden ze nog een keer kleiner gepresenteerd met de Nederlandse vertaling van die teksten. Dat werkt heel goed.

Het boek maakt nieuwsgierig naar de tentoonstelling, maar het boek zelf is ook een magnifiek bewaarboek dat tot in de kleinste details perfect is afgewerkt.

dubbelpagina uit het boek...

twee maskers...

deel van een pagina achterin het boek...

Met excuses omdat er een stukje rechts en een stukje onderaan ontbreekt – het boek is te groot voor mijn scanner…