kunst en muziek
De combinatie beeld en muziek is niet zo heel vreemd – een film zonder muziek is tegenwoordig vrij zeldzaam. Muziek bij beeldende kunst is ook een vrij bekend verschijnsel, denk maar aan Moessorgski’s “Pictures at an Exhibition”. Moessorgski componeerde muziek die geïnspireerd was op een aantal schilderijen. Dat waren dan wel “verhalende” schilderijen, en die verhalen kon je in de muziek weer terughoren.
In 1983 maakte de Franse celliste Frances-Marie Uitti al improviserend muziek bij een aantal schilderijen in het Haags Gemeentemuseum. Het opmerkelijke was dat de meeste van die schilderijen abstract waren. Het leverde spannende muziek op.
Het Haags Gemeentemuseum verkocht later een prachtig driehoekig doosje met daarin een cassettebandje met de muziek van Uitti (spreek uit: oe-wietie) en reproducties van de bijbehorende schilderijen, waarvan we er hier een paar laten zien. De muziek, die gemaakt werd op violoncello, een zessnarige cello, een violo da Gamba en een “phono-fiddle”, moet je er nu maar even bijdenken.
Frances-Marie Uitti
Luigi Russolo – Revolutie 1911-1912
Piet Mondriaan – Compositie met blauw 1937
Karel Appel – Kind