de tuinen van frank lloyd wright
Frank Lloyd Wright is misschien wel de bekendste Amerikaanse architect van de vorige eeuw. Die roem berust vooral op een paar van zijn huizen die tegen rotspartijen waren gebouwd. Een mooi voorbeeld is te zijn op het omslag van het boek The Gardens of Frank Lloyd Wright, een boek waarin aandacht is voor een aspect van zijn architectuur waar je niet zo snel bij stil zou staan – de directe omgeving. Want die werd door Frank Lloyd Wright in zijn ontwerp altijd meegenomen, met vaak verbluffend resultaat.
De voorbeelden van tuinen die je in dit boek vindt zijn nieteens echt spectaculair te noemen, daarvoor is het allemaal te ingetogen, maar je kunt goed zien hoe de architect niet alleen de natuursteen en de ruwe omgeving bij zijn ontwerpen betrok, maar hoe ook zorgvuldig waterpartijen werden geplaatst, als het even kon met een waterval, al was het maar een kleine kunstmatige. Kleuren werden zorgvuldig uitgekozen, bijzondere bomen of cactussen werden speciaal geplant op de juiste plek, zithoekjes werden strategisch in de schaduw geplaatst, alles werd ontworpen, niets werd aan het toeval overgelaten.
Zover dat kan met de natuur natuurlijk, want juist Frank Lloyd Wright wist het toeval van de natuur, met name rotsen, fraai naar zijn hand te zetten en te gebruiken en integreren in zijn ontwerpen. Hij zal in veel gevallen dus ook vooruit gedacht hebben. Ook daarvan zijn in het boek een paar mooie voorbeelden te zien, al zal hij de storm die in één nacht een schaduwrijke tuin tot een kale boel reduceerde niet geheel voorzien hebben, vrees ik.
Gelukkig was er een archieffoto van die bepaalde tuin in oude glorie. Verder heeft fotograaf Derek Fell het afgelopen jaar, dus vijftig jaar na de dood van Frank Lloyd Wright, een aantal van zijn tuinen gefotografeerd. Dat leverde een buitengewoon inspirerend boek op.
-
Derek Fell – The Gardens of Frank Lloyd Wright – (Foreword by James van Swden) – Frances Lincoln Limited Publishers – ISBN 978-0-7112-2967-9
Kleurig minituintje, gemetseld met ruwe natuurstenen.
Een archieffoto van een van de tuinen van Frank Lloyd Wright. Later werd deze schaduwrijke tuin getroffen door een storm en bleef hij kaal achter.
Doordat Frank Lloyd Wright zijn huizen vaak tegen natuurlijke rotspartijen en stenen aanbouwde was er vaak al een begin van een tuin.
Er was rond de huizen altijd veel water. Liefst natuurlijke waterpartijen, maar ook vijvers, bassins, fonteinen en watervallen. En er werd met een speelse manier met de natuur omgesprongen, waardoor tuin en huis soms in elkaar overliepen.
Soms werd er met ruwe steen een verhoging gemaakt, met overlopende waterschalen, een mooie tussenvorm tussen fontein en kleine waterval.
Wright was ook niet bang om af en toe felle kleuren toe te laten in zijn tuinen, al heeft hij ook een paar zeer fraaie woestijntuinen in gedempte kleuren ontworpen.
© Foto’s Derek Fell, from The Gardens of Frank Lloyd Wright, Frances Lincoln Limited Publishers 2009