beerensboek

johnny beerens
- schilderijen, muurschilderingen, werken op papier

In het Zeeuws-Vlaamse Oostburg staat een watertoren met een scheur en een paar gigantische druppels. Het gaat hier om een schildering van Johnny Beerens, die daarnaast een al net zo onvergetelijke indruk maakte met vijf grote broden en twee vissen op een graansilo in Breskens. Dat dit monumentale werk van dichtbij wat minder gefijnschilderd is dan het van een afstand lijkt kun je in het boek ovver Beerens' werk goed zien, want daarin is ook een foto opgenomen van een detail van een van die broden.

Toch is Beerens duidelijk een van onze grote figuratieve realisten, die een korenveld tot in de kleinste details kan laten wuiven, of die stenen schildert die meer dan levensecht lijken. Hij schept daartoe soms zijn eigen papier, dat een structuur heeft die perfect past bij datgene wat hij op dat moment wil schilderen. Mossen, plantjes, stenen, ijs, aarde, water, bij Beerens wordt het allemaal adembenemend.

We kunnen hier maar een zeer beperkt deel van zijn werk laten zien, maar als je hier al om moet glimlachen, of je bent onder de indruk van deze figuratieve kunstenaar, schaf dan in ieder geval het boek aan, want je valt van de ene bewonderende verbazing in de andere. Het is overigens zeker de moeite waard ook eens op zijn site te kijken, waar je hem onder meer aan het werk kunt zien.

 

 

 

watertoren

graansilo...

detail van een van de broden...

beerens schildert...

beerens schept zijn eigen papier...

Johnny Beerens

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine