martin voorbij

show your hope
-
een mondiale mobiele expositie

Aan de rand van het festival Folkwoods stond een bus, en op die bus hingen kleine schilderijtjes die intrigeerden. Het bleek om het project Show Your Hope te gaan van de Stichting 80 vragen.

Ik ben zelf zowel een idealist als een kunstenaar, maar in mijn beleving gaan idealisme en kunst eigenlijk niet goed samen. Behalve hier, moest ik tot mijn verheugde verbazing constateren. Martin Voorbij beheert de collectie, en hij vraagt de kunstenaars die deel willen nemen aan het project twee dingen: "hoe verdraag je je met de wereld, en hoe verdraag je je met je hoop?"

Dat blijkt kunstenaars voldoende te prikkelen, want er onstaan zeer uiteenlopende kleine schilderijtjes die niet alleen een overzicht bieden van wat kunstenaars hoopgevend vinden, maar daarnaast ook een schitterend gevarieerd beeld van hedendaagse kunststromingen. Abstract, figuratief, somber, vrolijk, diep, direct, emotioneel, zakelijk, gepassioneerd en nuchter. En dan blijkt al snel dat onze kleurrijke samenleving nog veel rijker is dan iedereen dacht.

De schilderijtjes worden, met een korte toelichting, ondergebracht in schitterende catalogi, en de schilderijtjes zijn ook als ansichtkaart verkrijgbaar. Kijk vooral eens uitgebreid rond op de website van de stichting, want een prikkelender, inspirerender kunstinitiatief dat ook nog eens echt ergens over gaat hebben we nog niet eerder gezien. Chapeau!

catalogus met kunst uit den haag...

catalogus met kunst uit amsterdam

catalogus met kunst uit rotterdam

wereldcatalogus...

rob looman

© Rob Looman:
"De eerste gedachte is: het leven in springen. Er is geen zekerheid of houvast nodig om het leven te leven. Misschien dat de zwembanden dit verduidelijken. Die passen namelijk net niet door het poortje bij de springplank.

77 antwoorden...

© Robert C Poortman:
"Oorspronkelijk ben ik een keer geļnspireerd geraakt door een afbeelding met daarop honderd foto's van adoptiekinderen. Nu, bij dit project, kan ik niet anders stellen dan dat deze inspiratie ook geheel aansluit bij het thema van deze expositie. De titel van het paneel is 77 antwoorden, omdat een mens natuurlijk niet alle 80 antwoorden kan aandragen. Ik had het ook Childerij kunnen noemen. Wie weet een andere keer."

im westen nichts neues, oder doch?

© Bob Heiligers:
"Dit ongelofelijke beeld werd voor mijn neus gevormd door een mevrouw van het oorlogsmuseum Kamp Vught. Terwijl zij haar kraampje aan het opruimen was. Kan het veel beter? Daarbij had ik net een boek van Remarque in mijn handen. Kan het duidelijker? Vrede = hoop.

trap

© Sam Drukker:
"Uit een serie over de man en de vrouw, over verhoudingen en relaties. Waar uitleg eigenlijk overbodig is en fantasie moet werken, zoals in ieder schilderij. De kunstenaar geeft aan te hopen dat dit project, en de verteller van de verhalen, voldoende kracht en vermogen hebben, het verhaal bij dit schilderij dusdanig te presenteren, dat de fantasie van het publiek de aandacht van datzelfde publiek heeft overgenomen en werkt zoals het altijd moet werken: prikkelend, uitdagend, verklarend en onderzoekend."

 

terug naar de startpagina van moors magazine